Bild från Åland Engelsk version
Bookmark and Share
Meny:

dotResa till Åland

dotÖvernattning

Konferens
Konferens

Fiske på Åland
Fiske på Åland
Vårfiske på Åland

Golf på Åland
Golf på Åland

Sevärt:
Bomarsunds Fästning
Färjsundet
Enebo Hantverkscafe
Museifartyget Pommern
Postvägen
SEVÄRT PÅ ÅLAND
Museum på Åland
Lemböte Kapellruin
Fängelset Vita Björn
Ålands Sjöfartsmuseum
Kastelholms Slott
Jan Karlsgården

Återkommande:
Ålands Midsommarstång
Linjedop på Pommern
RallySprint

Övrigt:
Böcker om och från Åland

Rapport från Vildmark & Äventyrsmässan på Stockholms Mässan;

Årets Vildmarks & Äventyrsmässa i Stockholm, som gick av stapeln 17-19 mars var omgivet av en snöig storstad som säkerligen förvånade en och annan besökare från norr. Det är inte ofta Stockholm har mer snö än flera av dom norrländska städerna.

Men solen sken utanför och i den stora A-hallen var det gott om utrymme att röra sig bland dom olika aktiviteter som erbjöds för den friluftsintresserade. Man kunde bland annat prova på klättring, träffa kända äventyrare och provkasta med flugspö. Eller bara fynda inför den kommande säsongen, t ex.; Köpa en flytoverall för 690kr från Fladen, det var lätt att öppna plånboken för alla lockande mässerbjudanden.

Flugfiskemässan huserade detta år i nedre delen av A-hallen. Medan det klättrades i den övre delen, så svingades det flugspön i den nedre. En kastinstruktör från flugfiskeföretaget Guideline visade att med dagens moderna fluglinor så kan man kasta med enbart handkraft, utan spö... Om det är ett tecken på återgång till gamla fiskemetoder må vara osagt, men helt klart gav det applåder och var ett kul inslag.

Åland representerades av bl.a. Eckerö-linjen, friluftsföretaget Get Out Adventures som marknadsförde guidade fiske & kajak paket på sydöstra Åland, och av Ålands Folkhögskolas friluftslinje. Med havsöringsfisket i antågande så var intresset stort att åka till Åland för att fiska och en redskapshandlare sålde nästan slut på alla havsöringsbeten.

Något som får mer och mer medialt intresse är upplevelseturismen med guidade resor till fjärran länder som erbjuder en mix av unik natur, kultur och äventyr. På mässan hölls föredrag av stora researrangörer som Äventyrsresor och Pathfinder Travels. Jag träffade Nicke Sundström på Pathfinder Travels som hållit ett föredrag om Marocko för en nästan full salong. Han säger bland annat att media ibland gör det svårare att sälja denna typ av resor, då muslimska länder som Iran och Marocko lätt målas upp som farliga resmål men att verkligheten är en helt annan. Det är som med turisterna som kommer till norden, inte pratar man öppet om politik som gäst.

Det är mötet med den gamla urbefolkningen i Marocko, Berberna, det kontrastrika landskapet och så den vackra vandringen i atlasbergen som är mest fängslande framhåller Nicke Sundström under föredraget.

När man ska lämna mässan, är det Atlasbergen som etsar sig fast i minnet. Att kunna kombinera en resa till Marocko med bad vid havet och sedan en vandring upp i bergen med lite skidåkning och fiske vore inte så dum...

Per Sidbäck
per.sidback@getoutadventures.se

Vill du veta mer om Pathfinder Travels, Äventyrsresor och Get Out Adventures.

http://www.pathfindertravels.nu
http://www.aventyrsresor.se
http://www.getoutadventures.se
Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

© Åland Online

© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN