Alandica Litteratur Åland - Logotype

ALANDICA LITTERATUR ÅLAND

 
Presentationsbild 1 LITTERATUR

  VÄLKOMMEN ! 

Till Antikvariat Gunnar Johansson.


Antikvariatet finns på det självstyrda öriket  Åland mitt emellan Sverige och Finland, och litet utanför  Mariehamn.

Här kan du köpa en massa olika böcker till hyfsade priser.

Verksamheten har pågått i snart 15 år .

 

Böcker

Mitt intresse för böcker började redan i barndomen. Vi hade en farfars syster som var gift med Husqvarna-bolagets representant i Norge men paret saknade egna barn och därför skickade de böcker till julen åt sina syskonbarnbarn och sen dess har jag varit biten av böcker.

I jakten på nya böcker började jag köpa hela samlingar och plockade ut de intressanta böcker för egen del och fick sålunda en massa överloppsböcker.Det var då jag började byta och sälja böcker och det hela utvecklade sig till ett litet antikvariat,som jag nu då bedrivit i 15 år.

 Men antikvariatet är inte min huvudsyssla utan mera en sidoverksamhet.Min huvudsakliga syssla är att vara bonde på hemgården.Jag bedriver boskapsskötsel med biffkor och får.Men skillnaden mellan en ko och en bok är väl inte så stor - båda skall skötas med omsorg och en ko brukar för det mesta gå själv men det tycks böcker också  göra-speciellt sådana som man lånar ut brukar sällan hitta hem igen ! 

Exlibris 

 

Såsom varande bibliofil eller boktok som det heter på svenska skaffade jag för något år sedan ett exlibrismärke som syns ovan.                                  

Överst sitter en katt:den sägs ha nio liv och det borde man ju ha själv också -inte minst för att hinna läsa alla böcker man samlat på sig. Och katten hör ju hemma på gården - i piltåldern hade vi innekattor,utekattor,fekskattor,nån mittemellankatt,lillstukattor och så hade barnen egna kattungar.Mycket kattor var det så författaren och församlingens präst Valdemar Nyman utbrast : "Åh , ännu en katt" när han var på besök.

Längst ner ses huvudet på en ko. Kon och andra betesdjur har haft stor betydelse för att skapa vårt vackra kulturlandskap och kan ej nog prisas.Man får som Ulf Lundell utbrista :"Jag trivs bäst i öppna landskap". 

Och förresten lever korna efter exakt samma motto som vi människor : "Det gäller att vara om sig och kring sig om man skall få på sig och i sig".

Krumeluren mitt på märket är bokstaven M om man vänder märket på mage.Det är gårdens bomärke.Det börjar väl bli ett hundratal år sedan man använde sådana men don efter person ........

Samlar exlibrisFörutom att vara bokägarmärke är exlibris också ett konstverk och ett samlarobjekt.

Jag försöker kartlägga vilka och hur många sådana märken det kan finnas med åländsk anknytning.

Därför tar jag gärna emot tips om åländskt anknutna märken.

 

Antikvariatet

Antikvariatet kan närmast kallas postorderantikvariat. Någon egentlig butik finns inte men besök ordnas enligt överenskommelse.

Verksamheten består i att jag 4 ggr per år ger ut  BOKLISTA-antikvariska böcker.Katalogen innehåller 400-500 böcker per gång.


 

Vill man ha  e-mail om när ny katalog sänds ut kan man skicka in sin e-postadress  till adressen :

 

antikvariat.gj@aland.net  


Sedan våren 2007 har jag också hemsida  och där finns en del  böcker till salu  som synes.Hemsidan är tänkt att  byggas ut  med tiden.

Om änglarna  (skulle gärna bjuda på kaffe)  sköter sitt och utveckligen fortskrider i lagom takt så fortsätter jag väl med antikvariatet ett tag till.

                

Välkommen som kund !

 

                                                               Gunnar Johansson.
 

 

Antikvariat Gunnar Johanson har många års erfarenhet av Åländsk Litteratur, Tveka inte att ta kontakt med oss.

Tel +358(0)18-42356

 


 
 Carpe Diem - Fånga Dagen

Hela Listan finns på vår hemsida!

 

 
Presenteras i samarbete med Åland Online