Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Imorgon 01:00


Regn: -
Vind: ÖSÖ (8.9 m/s)

Imorgon 06:00


Regn: 0.5-0.7 mm
Vind: ÖSÖ (8.6 m/s)

Imorgon 12:00


Regn: 1.0-2.2 mm
Vind: ÖSÖ (8.8 m/s)

Imorgon 18:00


Regn: 0.2-0.3 mm
Vind: SSÖ (4.2 m/s)

lördag 00:00


Regn: 1.2-1.8 mm
Vind: SV (2.0 m/s)

Senast uppdaterad:
2015-03-26 23:08
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 25.03.2015 10:18:20


GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 25.03.2015 10:05:25


LITET LARM
TIDPUNKT 24.03.2015 17:08:41


RÄDDNING - ASSISTANS
TIDPUNKT 24.03.2015 15:56:32


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 23.03.2015 18:24:27BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.


Visste du - Att Åland är ett självstyrt örike.

Ålands lanskapsrätt innehåller givetvis fisk

KONFERENS PÅ ÅLAND


Tillhör du den skaran som ofta tillbringat en konferens på någon av de stora färjorna som passerar Åland dagligen? Då är du inte ensam...

Tusentals människor njuter av ålands vackra skärgård varje vecka, men väldigt få stannar till och besöker Mariehamn, eller för övrigt de andra öarna.

Åland har flera stora och många små konferens-anläggningar som passar allt från stora årsmöten
och kongresser till mindre möten och sammanträden.
 

Du hittar anläggningarna här »


Bommarsund - Vinter

Åland ligger mitt i Östersjön, ett semester och shopping-paradis mitt i Norden!


Har du aldrig varit här har du en ny fantastisk plats att upptäcka, utforska och förälska dig i!

Detta örike har allt man kan tänka sig, det finns både lantidyll och en mindre storstadskänsla i centrala Mariehamn. Du hittar det mesta inom shopping och det är alltid glada leenden, uppmuntrande människor och perfekt service i butikerna!

"Att besöka Åland är ett sant äventyr, det finns så mycket att upptäcka här!" - Ett citat som upprepas av flera resenärer här - I Nordens eget paradis!

Gör en resa hit du med!


Ålands Fotografiska MuseumÅlands Fotografiska Museum

Ålands Fotografiska Museum ligger bara ett stenkast från Kastelholms Slott.

Ålands Fotografiska museum är ett unikt museum med allt som hör den svunna fotografiska konsten till. Samlingen innehåller inte bara kameror, utan också mängder av tillbehör
så som blixtar, framkallnings-
utrustning och kringutrustning...
Läs mer här »


STUGOR PÅ ÅLAND

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference är en stugby på västra Åland med ett flertal olika stugtyper och boende. Dessutom har vi café, pizzeria och Restaurang Käringsund inom samma område. Nybyggd terrass med två pooler.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Skärgårdens IT service - SITS

Skärgårdens IT service - SITS

Skärgårdens IT service -din ledfyr inom IT och Grön energi. Företagets verksamhetsområde är konsulttjänster i den norra delen av Ålands skärgård. Arbetsuppdrag i skärgården är vardag för oss. Hör av Er så ser vi hur vi kan hjälpa just Er!


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland
Kommissionen vill tillåta tv överallt

2031225

Att företag hindrar tv-tittare från att ta del av tv-program i andra länder är ett hinder för den inre marknaden. Det konstaterar EU-kommissionen enligt webbtidningen European Voice. En av dem som vill ha bort den så kallade ”geo-block”, den geografiska begränsningen, är EU-kommissions viceordförande Andrus Ansip från Estland, som har ansvar för EU:s digitala marknad. Han vill ta bort företagens möjlighet att införa begränsningarna. Ansip säger att det inte kommer att vara en lätt kamp men att det är ett måste. Den stora utmaningen är att övertyga stora multinationella mediebolag som tjänar pengar på att sälja tv-rättigheter till enskilda länder i dag. Enligt landskapsregeringens representant i Bryssel, Julia Lindholm, är kommissionens ställningstagande en positiv nyhet för ålänningar som vill kunna se till exempel SVT Play.


Helikopterlyft för sjöräddningen

2030521

Sjöfartsverket i Sverige har investerat i en ny generation räddningshelikoptrar, något som också Åland kan ha stor nytta av. De tre första italientillverkade AgustaWestland AW139-helikoptrarna levererades till sjöfartsverket 2013. Totalt handlar det om sju AW193 som ersätter verkets Sikorsky S-76-helikoptrar. Prislappen för alla sju helikoptrar blev 85 miljoner euro. De kan ta större last och har större räckvidd, avisningssystem, dubbla vinschar, fyra kameror och utrustning för mörkerseende. Med mera. Sjöfartsverkets personal i Visby var de första som fick utbildning för att arbeta med den nya helikoptern. Efter det har Visbypersonalen varit stationerad vid flygbasen i Norrtälje medan den ordinarie personalen där får sin utbildning. I går flög besättningen från Norrtälje till sjöbevakningscentralen på Lotsberget. Samarbetet mellan sjöräddningen i Finland och Sverige är mycket gott, säger Daniel Lindblad, presskontakt vid det svenska sjöfartsverket. –?Det här är ett studiebesök för vår personal. Vi ska se hur vi kan stöda varandra i skarpa lägen, säger befälhavaren Matti Rytkönen som efter att han pensionerats från den finländska sjöräddningen fortsatt arbeta i Sverige. Läs mer i papperstidningen!


Juniorer tog sista chansen

2030595

FRIIDROTT. Ett gäng IF Åland-friidrottare deltog i tävlingen Sista Chansen i Huddinge och nådde fina resultat. Bland medaljörerna märktes Jomala IK:s Anni Nylund (-02) som sprang hem tre stycken silver på såväl 60 meter slätt som 60 meter häck och på 800 meter. I 800-metersloppet sprang Nylund fyra hundradelar snabbare än sitt tidigare personbästa på sträckan (2.33,74 är ny rekordnotering). Klubbkompisen Mathias Pahlman (-01) noterades även han för ett personbästa (med hela 21 sekunder!) när han sprang hem ett brons på 800 meter med tiden 2.25,53. Förutom medaljduon deltog ytterligare sju ålänningar i Huddinge – Eleonora von Wetter-Rosenthal, Claudia von Wetter-Rosenthal, Ellen Mattsson, Elsa Andersson, Adina Renlund, Marie Rask och Cornelia Yttring – vilka stod för flera personbästan och fina placeringar. På söndag hålls den femte och sista omgången av ungdomsserien i Eckeröhallen. (om)   Fotnot: På www.ifaland.net återfinns en fullständig redogörelse för ålänningarnas resultatnoteringar i Huddinge.


Nyheterna 26 mars

Nyheterna 26 mars

Här kan du se den senaste nyhetssändningen från Åland24. I kväll berättar vi bland annat om att Åbo hovrätt i dag tog upp upp målet med den flicka som vanvårdades av sin mamma i sju år, att landskapet nu undertecknat avtal med Nordic Jetline, och att Skeppsföreningen Albanus verksamhetsledare Kristian Öberg är hoppfull inför den kommande säsongen.


Lindell nöjd EM-sjua

2020961

STYRKELYFT. Hon slutade sjua efter att ha drömt om en topp sex-placering. Men Stina Lindell kunde glädjas åt ett förbättrat personbästa med tio kilo i EM-debuten. –?Nu känner jag mest lättnad, säger hon. I onsdags berättade Nyan historien om sjuksköterskan Stina Lindell som gått från nybörjare till att bli bäst i Finland i klassisk styrkelyft – på bara några månader. Tävlingssatsningen inleddes först på sensommaren i fjol, och i och med FM-guldet i Övertorneå i januari kvalade hon in till EM i Tjeckien. Under torsdagen var det så dags för debut i internationella sammanhang. –?Jag var så nervös inför första lyftet att benen bara skadade. Allting kändes mäktigare på EM jämfört med FM. Men efter hand lugnade jag ner mig lite, säger Stina Lindell.

Levererade

26-åringen visade att hon kan leverera resultat även under press. Hennes 125 kilo i knäböj var en förbättring med 7,5 kilo från FM och nytt personbästa. Även i bänkpress slog hon personligt rekord med 2,5 kilo när hon noterades för 72,5. I marklyftet var hon på väg att tangera sin FM-notering redan i sitt andra lyft, men rörde på fötterna och blev underkänd. Och i stället för att lägga på ytterligare fem kilo för att ha häng på delgrensbrons i sitt sista lyft valde Lindell att försöka på 162,5 igen för att vara på den säkra sidan. Det tredje lyftet lyckades och totalvikten skrevs därmed till 360 kilo (en höjning med tio från FM), vilket räckte till en sjundeplats av elva lyftare. Vann gjorde ungerskan Ivana Horna.

Reservplats till VM

–?Det var lite surt och slarvigt att jag missade mitt andra lyft, men överlag är jag nöjd med min insats. Jag förbättrade mig från FM och allt jag kan påverka är mig själv. Hennes 360 kilo är 7,5 över kvalgränsen till VM i klassisk styrkelyft i Salo i juni. Landslagstruppen dit är dock redan spikad. –?Men nu har jag i alla fall en reservplats i och med att jag har klarat kvalgränsen, säger Stina Lindell.


Lång väntan på återbetalning av farledsavgift

2030598

Staten förbereder sig på att överklaga Helsingfors tingsrätts beslut att drygt 50 rederier ska få tillbaka 91 miljoner euro i farledsavgifter 2001-2004. Eckerökoncernen och Viking Line tvingas alltså vänta på eventuell återbetalning. Nya Åland har tidigare berättat att domstolen bestämde att Viking Line ska få tillbaka 12,4 miljoner euro. För Rederi ab Eckerös del handlar det om 5,2 miljoner euro. Men tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft och nu förbereder staten uppenbarligen ett överklagande till Helsingfors hovrätt (bilden). Missnöje har anmälts och staten har begärt tilläggstid till den 29 maj för att överklaga. –?Det betyder att vi måste vänta till slutet av maj innan vi vet hur det blir. Staten skulle ju inte ha begärt tilläggstid om man inte allvarligt hade övervägt ett överklagande, säger rederikoncernens vd Björn Blomqvist. 52 finländska och utländska rederier stämde staten för att ha tagit mer betalt för fartyg i utrikestrafik än för fartyg i inhemskt trafik i början av 2000-talet. Tingsrätten dömde till rederiernas fördel och ålade staten att också betala räntor och rättegångskostnader på 800?000 euro. –?Vår uppfattning är att domen är väldigt tydlig och klar och entydigt talar för att vi har rätt, säger Björn Blomqvist.  


Kontrakt med Nordic Jetline undertecknat

Kontrakt undertecknad för norra linjen

Nu har landskapsregeringen undertecknat kontraktet med bolaget Nordic Jetline som ska sköta skärgårdstrafiken på norra linjen i fem år. Avtalet som är värt 14,5 miljoner innebär en besparing på en miljon euro per år jämfört med trafik i landskapets regi.


Matbanken satsar stort inför påsken
Påsken är en av tiderna på året när behovet av Matbankens verksamhet är som störst. För att ha möjlighet att hjälpa ordnas påskinsamling fredagen den 27 mars klockan 12.00-15.00 vid Citylivs i Mariehamn, S-market i Möckelö och vid Sparhallen i Maxinge. Nytt för i år är att insamlingen fortsätter på lördagen den 28 mars klockan […]


Imoon är både mamma och man

2029977

Imoon Söderlund, till vänster, skämtar stort och har en mjuk blick.. Imoon har rödbrunt skägg. Det är han som är mamma. Imoon Söderlund ville ha barn innan processen med könsbytet inleddes, eftersom kravet på tvångssterilisering finns. Han är gift med Björn Söderlund sedan 2010. Efter det att Esaias fötts 2011 inledde Imoon förvandlingen till man. Björn visste redan från början att Imoon ville vara kille. Att vara man i en kvinnas kropp, eller tvärtom, är en hemsk upplevelse, enligt Imoon. –?Det är det värsta fängelse du kan vara i. Det är ungefär som att du skulle vakna en dag och känna ”va, har jag snopp eller snippa eller bröst”. Så är det för transsexuella varje dag. Det går inte ihop, man har rent psykologiskt fötts i fel kropp. Imoon vill inte säga exakt var i processen att förvandlas till man han befinner sig just nu. –?Det kanske inte spelar så stor roll vad jag har mellan benen, säger han. Fotnot: På årets Verafestival prisades filmen ”Vilken färg har regnbågen” av Julia Johansson som berättade om transpersoner förr och nu och innehåller scener ur familjen Söderlunds liv. Den visas i Åland 24 fredagen den 27 mars.


Webb-tv: Flyktingtält i biblioteket

Flyktningtält

Den som vill se hur ett flyktingläger ser ut kan besöka Mariehamns stadsbibliotek just nu. Där har nämligen Röda korset satt upp ett tält av det slag som används i flyktingläger. 
Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Lägenheter
Tomter
Med otrolig utsikt

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

Annons
Missa inte ett
minnesvärt besök
på fotomuseet!

Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN