Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Idag 22:00

23°
Regn: -
Vind: SSÖ (1.8 m/s)

Imorgon 00:00

21°
Regn: -
Vind: SSÖ (2.2 m/s)

Imorgon 06:00

21°
Regn: -
Vind: SÖ (1.5 m/s)

Imorgon 12:00

28°
Regn: -
Vind: SÖ (2.8 m/s)

Imorgon 18:00

26°
Regn: -
Vind: S (4.4 m/s)

Senast uppdaterad:
2014-07-26 20:37
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

GRUNDLARM
TIDPUNKT 26.07.2014 13:44:31


LITET LARM
TIDPUNKT 26.07.2014 09:35:55


RÄDDNING - ASSISTANS
TIDPUNKT 26.07.2014 00:23:52


LITET LARM
TIDPUNKT 25.07.2014 23:49:17


RÄDDNING - FASTKLÄMD
TIDPUNKT 25.07.2014 18:34:56BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


Vikingamarknad

Vikingaäventyr för hela familjen med allt från stridsscener till musik


Välkommen till en av Europas största - Vikingamarknader i Kvarnbo på Åland. Succén fortsätter!

Mellan 24-26 Juli vimlar det av skäggprydda vikingar och tidsenligt smyckade kvinnor. Du kan se allt från dans till kämpar som visar historisk stridsteknik
 
På marknadsplatsen hittar du hantverkare som tillverkar bruks- och konstföremål enligt gamla metoder och försäljare som lockar med textilier, hembakt bröd, smide och läderarbeten. 2013 besökte nära 7300 personer detta populära evenamang!
 
Här finns naturligtvis också god mat och dryck i vikingastil.
 
 


Visste du - Att Kastelholms slott är Ålands enda medeltida borg.

Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.
Läs mer här »

Världens äldsta Champagne


I Ålands skärgård upptäcktes ett vrak lastat med champagne och öl. Det är troligen världens äldsta champagne och öl som hittades.
 
Fyndet har väckt uppmärksamhet världen över. I början av juli 2010 påträffade en grupp dykare från Åland och Sverige ett tidigare okänt fartygsvrak på ungefär femtio meters djup i Ålands södra ytterskärgård.
Före dykningen scannade man av vatten-området med ett sidoseende ekolod och fick då se en både tydlig och fantasieggande bild av ett segelfartyg, som stod på kölen med sina två obrutna master pekande upp mot ytan. När dykarna kommit ned ungefär trettio meter började en masttopp framträda i mörkret och snart en till. Nere vid vraket var sikten bara en till två meter och man simmade först fram till fören för att sedan med sina starka lampor systematiskt söka av skrovet ända till aktern...
Läs mer här »

Pommern

Museifartyget Pommern!

 
Pommern är det enda 4-mastade fraktsegelfartyget
i världen som är bevarat i ursprungligt skick.
 
Nedanför Badhusparken i Mariehamns västra hamn ligger den 4-mastade barken Pommern som är en av de få segelskutorna som finns kvar i världen. Hon ligger där stilla och påminner oss om Mariehamns svunna tider som hemmahamn för de stora segelflottor redarna på Åland en gång hade...
Läs mer här »


STUGOR PÅ ÅLAND

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference är en stugby på västra Åland med ett flertal olika stugtyper och boende. Dessutom har vi café, pizzeria och Restaurang Käringsund inom samma område. Nybyggd terrass med två pooler.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Ålands Företagareförening

Ålands Företagareförening

Ålands Företagareförening har under 49 år verkat som de små och producerande företagens intressebevakare. Vi arbetar aktivt för att förbättra förutsättningarna för lönsamt småföretagande på Åland.


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland
Brand på markområde i Sund
Ett mindre markområde i Sund fattade eld idag tidigt på eftermiddagen. Området är ungefär 20 gånger 20 meter stort och det är framför allt ungträd som kommit till skada av branden.
– Ingen person har skadats i branden och läget är under kontroll, säger befälhavande brandmästare Krister Koskinen.
Östra Saltviks och Sunds brandkår håller just nu på att blötlägga området. Orsaken till branden är ännu oklar. (ff)


Antifascistisk Uffe levererade
Ulf Lundell underhöll en av årets största rockoffpubliker i över två timmar. Publikens medelålder var som väntat högst på årets rockoff. Konserten bjöd på flera politiska markeringar.


Kökar drabbat av driftsavbrott
Vid 15:30 tiden igår uppstod ett driftsavbrott i Ålcoms utrustning på Kökar. Vid genomförd felsökning kan konstateras avbrott på fibern som går mellan Föglö, Kallsö och Kökar. Fiberkabeln är Sjöbevakningens och reparationer kan först inledas efter helgen. Tjänster som för närvarande är ur funktion på Kökar är mobiltelefoni, internet och fast telefoni. Mobiltelefonin täcks till viss del upp av masterna som finns i omkringliggande skärgård. Nödsamtal kan fortsättningsvis nyttjas vid behov. Det meddelar Daniel Dahlén på Ålcom i ett pressmeddelande. (ff)


En positiv överraskning
Med sin rockiga röst och sitt spontana sätt tog Ulf Nilsson Sverige med storm och vann 2012 års the Voice Sverige. I fredags äntrade han scenen på Rockoff där han bjöd festivalbesökarna på ett avskalat framträdande i glittrande kvällssol.


Mopedförare fast för fortkörning
En moped stoppades inatt av polisen i korsningen Storagatan/Torggatan i Mariehamn, men körde ifrån polisen med ökande hastighet. Mopeden fortsatte vidare och körde mot rött ljus i korsningen Ålandsvägen/Nygatan innan den fortsatte in på gång- och cykelbanan. Polisen påträffade mopeden efter ett tag och man kunde då konstatera att mopedens bakbroms inte fungerade. Polisens patrullbil uppmätte mopedens hastighet till 68 km/h. (ff)


"En perfekt död vore att ramla omkull under Maja Piraja"
Electric Banana Band är bandet som startades för 44 år sedan och drar på turné med knappa tjugo års mellanrum. De kan allt om bananordvitsar och tror barnmusik fungerar för alla.
På lördag äntrar de Rockoff-scenen.


Grovt rattfull stal moped
En person hörde natten till idag hur någon startade han moped som stod parkerad på hans gård och började köra iväg. Ägaren ropade efter föraren som då kom tillbaka med mopeden och därefter sprang från platsen. Mopedägaren fick tag på honom och polis tillkallades till platsen. Föraren blåste 2,05 promille i polisens alkometer.
Polisen utreder nu händelsen som grovt rattfylleri och bruksstöld av motordrivet fordon. (ff)


Person till sjukhus efter singelolycka
Igår vid 18.30-tiden körde en personbil av vägen i Eckerö Skag. Brandmästare Krister Koskinen berättar att bilen voltade och låg på tak när polisen nådde platsen och att föraren fördes till sjukhus med ambulans för observation.
Enligt ett pressmeddelande från polisen orsakades singelolyckan av att bilen skulle hålla till höger på vägen vid ett möte med ett annat fordon där asfaltskanten var så mjuk att bilen körde av vägen. (ff)


Fotgängare påkörd av bil inatt
Inatt strax innan 01.30 blev en fotgängare påkörd av en personbil i korsningen Östra utfarten/Styrmansgatan i Mariehamn. Bilen skulle svänga till höger upp på Styrmansgatan från Östra utfarten men fick inte syn på fotgängaren som samtidigt korsade vägen.
Fotgängaren fördes till akuten med ambulans. (ff)


Nytt test för att spåra livmoderhalscancer
I slutet på augusti i år siktar det åländska labbet Bimelix Biomedical Laboratory på att börja erbjuda analyser på ett DNA-baserat HPV-test för att hitta livmoderhalscancer.
Det är bara ett annat labb i Finland som gör den här typen av analyser, berättar Mathias Grunér, vd på Bimelix. 
Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN