Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Idag 16:00

12°
Regn: -
Vind: SSV (2.7 m/s)

Idag 18:00

11°
Regn: -
Vind: S (5.2 m/s)

Imorgon 00:00


Regn: -
Vind: SSV (6.2 m/s)

Imorgon 06:00


Regn: -
Vind: SV (5.1 m/s)

Imorgon 12:00

13°
Regn: -
Vind: SSV (4.4 m/s)

Senast uppdaterad:
2014-10-01 14:11
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

GRUNDLARM
TIDPUNKT 30.09.2014 18:55:35


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 29.09.2014 09:59:29


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 27.09.2014 17:33:51


LITET LARM
TIDPUNKT 25.09.2014 16:31:14


LITET LARM
TIDPUNKT 25.09.2014 15:01:01BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


Löptävlingen Kanonloppet

Lördagen den 11 oktober är det dags för det 47:e Kanonloppet. Loppet har fått sin namn av kanonen som startar de femhundra löparna som ska springa hela vägen från Breidablick till Mariehamn.
 
Samma dag går Ålandsmarschen för de som föredrar att promenera, men också två lopp för barn: Lilla kanonloppet och Julleloppet.
 
 


Visste du - Att Ålands högsta berg heter Orrdalsklint (129m över havet).

Pommern

Museifartyget Pommern!

 
Pommern är det enda 4-mastade fraktsegelfartyget
i världen som är bevarat i ursprungligt skick.
 
Nedanför Badhusparken i Mariehamns västra hamn ligger den 4-mastade barken Pommern som är en av de få segelskutorna som finns kvar i världen. Hon ligger där stilla och påminner oss om Mariehamns svunna tider som hemmahamn för de stora segelflottor redarna på Åland en gång hade...
Läs mer här »

Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.
Läs mer här »

Världens äldsta Champagne


I Ålands skärgård upptäcktes ett vrak lastat med champagne och öl. Det är troligen världens äldsta champagne och öl som hittades.
 
Fyndet har väckt uppmärksamhet världen över. I början av juli 2010 påträffade en grupp dykare från Åland och Sverige ett tidigare okänt fartygsvrak på ungefär femtio meters djup i Ålands södra ytterskärgård.
Före dykningen scannade man av vatten-området med ett sidoseende ekolod och fick då se en både tydlig och fantasieggande bild av ett segelfartyg, som stod på kölen med sina två obrutna master pekande upp mot ytan. När dykarna kommit ned ungefär trettio meter började en masttopp framträda i mörkret och snart en till. Nere vid vraket var sikten bara en till två meter och man simmade först fram till fören för att sedan med sina starka lampor systematiskt söka av skrovet ända till aktern...
Läs mer här »


STUGOR PÅ ÅLAND

Borgdala stugor

Borgdala stugor

Borgdala stugor hyr ut 3 st fyrstjärniga och välutrustade stugor i Saltvik. Den ena är ett renoverat torp med gammaldags gårdsplan, den andra är mycket rymlig och har fin gårdsplan och den tredje ligger enskilt med en fin utsikt över insjön.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Solberget Ab

Solberget Ab

Solberget Ab planerar & säljer tomter. Har byggt det första våningshuset (18 lgh) med utsikt över vattnet mot Mariehamn, lägenheterna består av 2 till 4R+K. Nära till simstrand, daghem, skolor fina strövområden mm. Finns 5 lgh lediga omgående


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland
Spelmissbrukare med över 2 miljoner i skulder
Jakobstadssonen Fredrik Nygård lever med över 2 miljoner euro i skulder efter ett liv som spelmissbrukare.
Den 6 oktober föreläser han på Åland.


Kock-Micke fick guldmedalj
Michael Björklund hann samla ihop två guldmedaljer i Kockarnas kamp,och i går fick han en tredje.
Tosarby daghem berättar:
”Vi fick ett mycket trevligt telefonsamtal från Smakbyn i går. De ville bjuda hela Tosarby daghem på plättkalas. Så glada promenerade vi till Smakbyn för att äta mellanmål.
Självaste Micke tog emot oss och vi delade ut en guldmedalj till honom för ett bra jobb trots att han åkte ur tävligen, och sjöng en liten plättsång.
Mätta blev vi och vi vill alla skicka ett stort tack till bjudningen.”


Gamla bilder lever i Jomala
Kalle Wetterström har digitaliserat Andersböle gårds fotosamlingar, i hopp om att göra dem tillgängliga för eftervärlden.
Ett urval av dem kan beskådas på Jomala bibliotek under oktober månad.


En person misstänks för 20 olika brott
Flera fall av våldtäkt, grov stöld, stölder, skadegörelser, misshandelsbrott, tredska mot polis och innehav av eggvapen. Alla de brotten är samma person misstänkt för att ha utfört. Polisen har nu slutfört utredningarna och lämnat ärendena till åtalsprövning.


Forskarna berättar om åländska vrakölet
På torsdag ska forskarna vid VTT i Esbo hur de gick till väga när det återskapade det det 170 år gamla ölet efter fynden vid den så kallade champagnegaleasen.
Åländska bryggeriet Stallhagen producerade en specialutgåva med 2000 flaskor vraköl. Den första av dess såldes på auktion via Viking Line Ålands Facebooksida för 850 euro. Nu är det klart för nyproduktion i större skala.
Vid en presskonferens på torsdag vid Teknologiska forskningscentralen VTT i Esbo ska forskarna berätta om hur undersökningen av det gamla ölet genomfördes och hur den nya produkten motsvarar det historiska originalet.
– VTT:s experter Annika Wilhelmson och Brian Gibson berättar närmare om de analyser och resultat som ligger bakom det nygamla ölet, sägs i ett pressmeddelande.
Även KU Leuven universitetet, som utvecklade tillverkningsprocessen, har experter på plats. (ms)


Landskapet köper tomt av Ömsen
Landskapet ska köpa en del av granntomten norr om polishuset i Mariehamn.
– Det är för att få byggrätt för polishuset, säger Sten Eriksson, vid landskapets byggnadsbyrå.


Albin Granlund borta resten av säsongen
FOTBOLL. Här är beskedet IFK Mariehamn inte ville ha.
Albin Granlund missar resten av säsongen på grund av sin knäskada.
– Det är jättetråkigt, säger IFK-backen till Nyan.


Hjälpen ut i Europa
FOTBOLL. KuPS, Lahtis och IFK Mariehamn kvar att möta.
TPS – med ex-IFK:aren Stefan Strömborg som assisterande tränare – kan bli jokern i Grönvitts jakt på fjärdeplatsen.
– För min del får det gärna bli så att vi slår KuPS och Lahtis, att vi klarar oss kvar och att IFK tar fjärdeplatsen, säger ”Steffo”.


Rattfyllerist försökte gömma sig för polisen
Flera bilförare på Åland fick ordningsboter under tisdagen, då polisen lade extra krut på trafikövervakningen. I Sund Finby fick två bilförare anmärkningar för överhastighet respektive beslysningen.
Vid Ödkarby skola fick en bilförare och en traktorförare böter efter att ha kört 47 kilometer i timmen på 30-vägen. En tredje bilist körde i 49 kilometer i timmen på samma väg och hade dessutom inget säkerhetsbälte på sig. Alla tre fick böter på 115 euro var.
I Ödkarby kunde också en misstänkt rattfyllerist gripas. Bilföraren upptäcktes då hen vek av vägen strax före poliskontrollen. Då polisen följde efter hittades personen på en gård, där hen försökte gömma sig för polisen. På sin hemsida skriver polisen att personen dessutom redan hunnit ”korka upp en flaska brännvin” och druckit av det i hopp om att vilseleda polisen. Föraren blåste 0,74 promille i alkometern och fick följa med för provtagning.
I Saltvik Kroklund kontrollerades 60 fordon. Tre förare fick böter för dåliga däck och en för överhastighet. Dessutom utdelas anmärkningar till några bilförare som hade så kallade Xenon-lampor på sina bilar, trots att bilarna inte var godkända för detta. En bilförare fick åka hem och hämta en bilbarnstol innan hämtning på dagis. (mw-w)


Körde för fort på Järsövägen
Två bilförare misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten efter att ha kört sina bilar i 73 respektive 74 kilometer i timmen på Järsövägen i Mariehamn, där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen. Båda två fick böter på plats, meddelar polisen på sin hemsida. (mw-w) 
Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Annonsera här!
Just nu extra
förmånligt!

Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN