Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Idag 18:00

10°
Regn: -
Vind: NNV (8.0 m/s)

Imorgon 00:00


Regn: -
Vind: N (10.0 m/s)

Imorgon 06:00


Regn: -
Vind: N (7.4 m/s)

Imorgon 12:00


Regn: -
Vind: N (6.5 m/s)

Imorgon 18:00


Regn: -
Vind: NNV (5.4 m/s)

Senast uppdaterad:
2015-04-19 16:38
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

LITET LARM
TIDPUNKT 18.04.2015 13:53:42


LITET LARM
TIDPUNKT 11.04.2015 21:22:20


RÄDDNING - ASSISTANS
TIDPUNKT 11.04.2015 20:20:30


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 09.04.2015 19:20:00


GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 09.04.2015 18:24:58BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.


Visste du - Att den 9 juni är Ålands självstyrelsedag

Åland Online "flyttar"!

Under helgen och några dagar framåt kommer Åland Online att "flytta", vi byter helt enkelt servrar och det kan därför vara vissa driftstörningar de närmaste dagarna innan allt kommit på plats!

Vi gör detta nu för att förbättra vår service och ge möjligheter för framtida tjänster och möjligheter!

Vi hoppas att både du som besökare och alla våra medverkande företag, organisationer och föreningar har förståelse för vårt outtröttliga arbete att dygnet runt presentera det åländska närings- och turistlivet!

//Med Vänliga Hälsningar
Björn Pettersson
VD
Åland Online


Pommern

Museifartyget Pommern!

 
Pommern är det enda 4-mastade fraktsegelfartyget
i världen som är bevarat i ursprungligt skick.
 
Nedanför Badhusparken i Mariehamns västra hamn ligger den 4-mastade barken Pommern som är en av de få segelskutorna som finns kvar i världen. Hon ligger där stilla och påminner oss om Mariehamns svunna tider som hemmahamn för de stora segelflottor redarna på Åland en gång hade...
Läs mer här »

Världens äldsta Champagne


I Ålands skärgård upptäcktes ett vrak lastat med champagne och öl. Det är troligen världens äldsta champagne och öl som hittades.
 
Fyndet har väckt uppmärksamhet världen över. I början av juli 2010 påträffade en grupp dykare från Åland och Sverige ett tidigare okänt fartygsvrak på ungefär femtio meters djup i Ålands södra ytterskärgård.
Före dykningen scannade man av vatten-området med ett sidoseende ekolod och fick då se en både tydlig och fantasieggande bild av ett segelfartyg, som stod på kölen med sina två obrutna master pekande upp mot ytan. När dykarna kommit ned ungefär trettio meter började en masttopp framträda i mörkret och snart en till. Nere vid vraket var sikten bara en till två meter och man simmade först fram till fören för att sedan med sina starka lampor systematiskt söka av skrovet ända till aktern...
Läs mer här »

Ålands lanskapsrätt innehåller givetvis fisk

KONFERENS PÅ ÅLAND


Tillhör du den skaran som ofta tillbringat en konferens på någon av de stora färjorna som passerar Åland dagligen? Då är du inte ensam...

Tusentals människor njuter av ålands vackra skärgård varje vecka, men väldigt få stannar till och besöker Mariehamn, eller för övrigt de andra öarna.

Åland har flera stora och många små konferens-anläggningar som passar allt från stora årsmöten
och kongresser till mindre möten och sammanträden.
 

Du hittar anläggningarna här »STUGOR PÅ ÅLAND

EDENs stugor

EDENs stugor

Unikt ställe, med 10 mysiga stugor av torr-furu, samt 8 st lösvirkesstugor beläget vid Lumparns strand. Stugorna ligger alla nära till stranden, med möjlighet till bad och fiske. Lugnt område passande föör barnfamiljer och golfare.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Clownen Jolle

Clownen Jolle

Clownen Jolle underhåller och roar alla typer av publiker och på alla typer av tillställningar.


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland
IFK kryssade i hemmapremiären

2039983

FOTBOLL. De båda IFK-klubbarna Mariehamn och Helsingfors delade broderligt på poängen när huvudstadsklubben kom på besök till WHA under söndagseftermiddagen. IFK började matchen bäst och tog ledningen efter att Dever Orgill (bilden) "cyklat" in ett drömmål i den 24:e minuten. Grönvitt gick till pausvila i uddamålsledning, men efter en dryg minut hade HIFK kvitterat. Esa Terävä frispelades något turligt och rullade kyligt in 1–1 i den 47:e minuten. Några fler mål blev det inte i matchen och IFK Mariehamn står på två poäng efter två ligaomgångar. (om) Läs mer i måndagens Nyan


ÅU vann i premiären

2040605

FOTBOLL. Åland United vann sin premiärmatch med 3-0 mot FC Honka på bortaplan. Ett något överraskande Åland United lyckades ta hem segern i damernas ligapremiär. Genom Cynthia Uwak gick laget till halvtidsvila med ställningen 2-0. I andra halvlek satte Chloe Jones 3-0. Ett glädjande styrkebesked för hela laget. (ij) Läs mer i morgondagens Nya Åland.


Åländskt hantverk i fokus på ny designmarknad

2038080

Ålands slöjd- och konsthantverk arrangerar för första gången Åland design market, ett evenemang de hoppas ska samlad åländska hantverkare av alla slag. Ålands slöjd- och konsthantverk arrangerar designmarknaden under två tillfällen i sommar, dels under Ålands sjödagar, dels i samband med Kulturnatten. –?Designmarknaden är en liten mässa där deltagarna får tillgång ett område där de själva kan bygga upp en helhet och sälja sina produkter, skriver verksamhetsledare Hanna Wiik-Rosenqvist i ett pressmeddelande. Hantverkare kan delta enskilt eller i grupp. –?Fokus ska ligga på försäljning, men det viktiga är att göra en snygg helhet, snarare än att visa alla produkter man har i produktion. Produkterna som säljs på designmarknaden måste vara tillverkade eller formgivna av åländska hantverkare, konsthantverkare eller designers och av hög kvalitet. På hemsidan www.konsthantverk.ax finns information om priser och regler kring deltagandet. –?Vi vill verkligen visa våra besökare en stor, fin helhet av åländskt hantverk, konsthantverk och design i sommar, skriver Wiik-Rosenqvist.


”Känner ingen press”

2037501

FOTBOLL. Hon har kallats för finsk fotbolls största talang och slagit sig in i a-landslaget i vår. Julia Tunturi är Åland United mest profilstarka värvning – men känner ingen press. –?Jag kan njuta av fotbollen här, säger 18-åringen. Åland Uniteds assisterande tränare Mikael Virta gjorde inte sitt bästa för att tona ned förväntningarna när klubben presenterade sitt nyförvärv i slutet av november i fjol. TPS Julia Tunturi hade de två senaste säsongerna spelat U19-EM samt U20-VM för Finland och nu valt att skriva på för ligatvåan United. Virta menade att ÅU gjort ett superfynd i ”den största talangen inom finländsk fotboll för tillfället”. När Nyan slår sig ner med huvudpersonen själv för att prata om söndagens ligapremiär borta mot Honka tar hon lovorden och hajpen med ro. –?Ja, det är inte så att jag känner någon press, säger Julia Tunturi.

Men det är stora ord?

–?Jo, visst känner jag att jag har ett litet ansvar på planen, men samtidigt har jag spelare runt om mig som är vana att ta ansvar. –?Förra säsongen tänkte jag mest på att jag skulle gå framåt och utvecklas hela tiden. Det blev nästan som en ond cirkel. I Åland United njuter jag mer av att spela och fokuserar bara på att göra mitt bästa. Jag tror att det har att göra med att allt är så jättebra organiserat i klubben. Julia Tunturi kom från Pargas IF i division II till TPS inför 2012 års ligasäsong och gick som 15-åring direkt in i startelvan. –?Jag kommer ihåg känslan i första matchen; jag flög fram. Det var ett jättesteg att gå direkt från tvåan till att starta i ligan. För min utveckling var det jättebra, men samtidigt var det tufft i början och det tog säkert halva säsongen innan jag kom in i det, säger Tunturi.

När insåg du att du var riktigt bra på fotboll?

–?Det har nog aldrig riktigt gått upp ett ljust utan mest rullat på. Jag var med på alla distriktsläger, regionsläger och spelade i alla ungdomslandslag med spelare som var ett år äldre än mig. Jag har känt att jag har klarat mig bra i alla lag. Julia Tunturi inledde sitt fyraåriga gymnasieprogram i Katedralskolan i Åbo och bytte häromånaden till Ålands lyceum. Examen tar hon nästa sommar. Fokus ligger på fotbollen och hon har inga problem att hinna med både morgon- och eftermiddagspass med Åland United –?Jag har själv ordnat med mitt schema så att jag ska hinna träna. Eftersom jag går fyraårigt gymnasium har jag få timmar i veckan.

Varför valde du att gå till Åland United?

–?Jag kände att jag ville ha en förändring och försöka ta nästa steg. Jag ville satsa lite mer på fotbollen och visste att jag kunde göra det i Åland United. Sen hörde jag bra saker om klubben från tidigare spelare som Adelina (Engman), Juliette (Kemppi) och Emilia (Iskanius) vilket gjorde att jag blev övertygad om att laget är rätt för mig. Och Åland är nästan ”hemma” för Julia Tunturi. Hon är kusin med Emilia Alajääski som spelade för ÅU i fjol, och hon har både mormor och kusiner som bor på Åland. –?Jag är van att vara här på somrarna och hälsa på, och det känns bra att ha släktingar på Åland.

Vad har United för chanser i ligan?

–?Att kunna kämpa om medaljerna skulle vara roligt. Det kommer att bli tufft, men jag känner att även om vi inte bara har toppspelare i laget så har vi en väldigt bra laganda och att alla funkar bra ihop är en jätteviktig sak.

Vad är nästa steg i din karriär efter Åland United?

–?Jag vill spela utomlands en dag och komma till Sverige, Tyskland eller kanske Frankrike. Att spela collegefotboll i USA vore också bra för att kunna kombinera idrott med studier. Det kan vara svårt att satsa till hundra procent på fotboll och samtidigt få en utbildning, men jag vill inte börja studera när jag är 35.


Magnusson: Ny värld för United

2039713

FOTBOLL. Ligamästare 2013. Silver i fjol. Men vänta er inte att Åland United ska studsa tillbaka högst upp på podiet i år. För såväl klubben som dess supportrar borde tålamod vara ledordet 2015. Vinstmaskinen Åland United har åtminstone på försäsongen slutat vinna; bara en seger mot jämnbördigt motstånd på sju matcher i vinter behöver inte säga allt, men viskar ändå något. Framför allt tecknar det en bild över vilken fullkomligt unik trupp ÅU hade guldåret 2013. Gary Williams byggde för att vinna ligan under sitt första år i klubben och träffade rätt på varje position, fick ovärderlig landslagsrutin i Tiina Saario och Jaana Lyytikäinen, defensiv stabilitet i Sanna Svensson och Frida Thilén och amerikansk vilja och kvalité i Janelle Cordia och Monica Dolinsky. Bland annat. Och då har vi inte ens nämnt den lokala kopplingen i superlöftet Adelina Engman. 2015 har Engman flyttat till Göteborg och inte heller åländskor som Ellen Ahlström, Hanna Blomqvist eller Maryette Karring finns kvar. Det är en brave new world för ett Åland United som har byggt om från grunden. Nu står rookies som Elin och Sofia Lindström samt Maja Lindqvist för den lokala prägeln, och den är mer än viktig i en klubb vars själva existens legitimeras genom att ge åländskor chansen att nå elitnivå. Spelaromsättningen har även med United-mått varit brutal; bara tre spelare av sexton var med i fjol. Att ”gå för guldet”-attityden från 2013 och 2014 bytts mot modest medaljförhoppning i år är inte bara rimligt utan fullt naturligt i en liga där PK-35 har vunnit fyra av de fem senaste mästerskapen och ser Honka som sitt största hot om titeln. I fjol värvade ÅU in en halv landslagstrupp i Heroum, Iskanius, Tolvanen och allt vad de hette. I år är värvningarna mindre namnkunniga, och även om stora namn inte är en garant för succé säger det ändå något om finsk damfotboll 2015. Där Åland United förr kunde erbjuda unika möjligheter för finska stjärnor att helt fokusera på sin fotboll är konkurrensen numera större från allt mer penningstarka ligakonkurrenter. Dessutom har Bollförbundets elitakademi gett finansiellt stöd för ett tiotal toppspelare i Finland som får specialdesignade träningspass och kan fortsätta sin fotbollssatsning på hemmaplan. Åland United möter nytt motstånd, även utanför planen. De nya spelreglerna visar på vikten av det flickfotbollsprojekt klubben driver sen ett par år tillbaka. Med större konkurrens på spelarmarknaden ökar beroendet av att slussa upp talanger från de lokala klubbarna, och att IFK-trion Lindström (x2) och Lindqvist tagit klivet upp är en viktig signal om att det faktiskt går, och att en elitfotbollsmiljö inte är så skrämmande som den kanske ter sig. Så även om guldjakten har tonats ner finns det fortfarande anledninger att se Åland United spela ligafotboll 2015. Man måste bara kolla med andra glasögon; och rikta fokus bort från medaljhets och mot talangutveckling. Och så Julia Tunturi, förstås. I intervjun här intill säger Tunturi att hon drömmer om att spela utomlands i framtiden, och frågan är hur länge Åland United får behålla en av finsk fotbolls allra största löften. En redan a-landslagsmässig 18-åring tar sina första professionella steg på Åland på väg mot drömmen om att inta fotbollens världsscen. Det ska bli ett nöje att få följa början på resan från nära håll. <"Byline tfn">


Bittert slut för IFK

2040486

BOWLING. Efter 29 matcher avgjordes division II i den allra sista. Då vann BC Story seriefinalen mot IFK Mariehamn – som får spela kvar i tvåan även nästa säsong. –?Närmare än så här kan man inte komma. Surt, säger Katarina Sundberg, IFK:s bästa spelare i Esbo. I tabellen blev avståndet lagen emellan till slut 126 poäng stort efter att BCS tagit hand om de 150 bonuspoängen i och med segern mot IFK. –Det känns surt just nu. Vårt mål var att gå upp i ettan och närmare kan man inte kommam säger Katarina Sundberg som med 229,20 poäng i snitt över fem serier var bästa IFK:are för dagen. Sett över hela säsongen var Kim Nyman bästa ålänning med 209,30 i snitt över 30 serier. Patteri 4-evers Jukka Kivelä hade högst snitt i division II med 221 poäng över tio serier. (om) Läs mer i måndagens Nyan


Käglan tog en av fem i epilogen

2040495

BOWLING. Det stod klart redan inför division III-bowlingens sista omgång i Åbo att hemmaklubben TuUL skulle vinna serien och ta klivet upp i tvåan. Den avslutande omgången var därför av akademiskt intresse där TuUL fick ett värdigt avslut med fyra vinster på fem matcher. För Ålandslaget BK Käglan gick det sämre; bara en seger på fem matcher. Andraplatsen i tabellen behöll laget ändå, men avståndet var hela 2 238 poäng upp till överlägsna ettan TuUL. Ned till trean Alfa BC 2 hade Käglan drygt 400 poäng. Kim Mattsson hade bäst snitt av Käglanspelarna med sina 204,20 poäng över fem serier. Även Peter Velander, Sam Andersson och Caroline Blomqvist ingick i laget i lördags. Sett över hela säsongen hade BK Käglans Sebastian Cronholm näst högst snitt i division III med imponerande 209,16 poäng över 25 serier totalt. TuUL:s Tommi Teivainen hade högst snitt på 210,83 över 29 serier. (om)


Pianisten Ida Andersson ger hemmakonsert

2039749

Det började med medislektioner 15 minuter i veckan. Nu är Ida Andersson professionell pianist som över sex timmar om dagen. I dagger hon konsert i Jomala kyrka. Ida Andersson är bosatt i Köpenhamn där hon delvis som bäst avslutar sina musikerstudier, dels undervisar i piano. Hennes karriär som pianist inleddes för tjugo år sedan. –?Då var jag tio år och började ta lektioner på Medis. Småningom växte intresset och vid tjugo års ålder måste hon välja instrument: tvärflöjt eller piano. –?Jag var ungefär lika bra på båda instrumenten, men valde piano. Pianot ger stor frihet, det kan vara en hel symfoniorkester i bara ett instrument. Andersson hör till samma generation som de åländska sångarna som också de rönt stor framgång, till exempel Frida Österlund och Sofie Asplund. –?Vi växte upp tillsammans. Det var praktiskt, jag hade alltid någon att ackompanjera. I dag söndag klockan 16.00 i Jomala kyrka ger Ida Andersson en konsert med klassiska pianostycken. –?Jag kan inte bestämma mig för en favoritkompositör, inom den klassiska musiken finns så många. Men under konserten spelar jag många stycken av franska kompositörer, och dem uppskattar jag mycket.  


Finland väljer ny riksdag – Nya Åland livesänder kvällens valvaka

2038830

I dag väljer Finland en ny riksdag. Följ riksdagsvalet tillsammans med Nya Åland och Åland24 i kväll! Vi sänder live från valvakan på restaurang Indigo med start kl. 20.30, till 22.00, på hemsidan nyan.ax. Under kvällen hittar du även de senaste siffrorna från både Åland och riket på hemsidan. Du kan också följa med vår valvaka i sociala medier. Där finns vi på: Facebook: Nya Åland Instagram: @nyaaland Twitter: @nyaaland Ålands ledamot har en av de 200 platserna riksdagen och sammanlagt sju kandidater gör upp om den. Den kandidat på listan som får flest röster flest röster blir Ålands nästa riksdagsledamot. De åländska kandidaterna på listan Åländsk samling är; Cecilia Jansson (MSÅ), Sara Kemetter (S), Mats Löfström (C), Elisabeth Nauclér. De åländska kandidaterna på den Liberala listan är; Mats Perämaa (Lib), Julia Birney (Lib) och Kent Eriksson (Lib).


Premiärknocken

2040429

I fjol hade FC Åland en tuff inledning på division III-spelet med bara en seger på de sex första matcherna, men tog ändå en andraplats i serien. Mycket talar för att laget kan göra en bättre öppning i år, eftersom större delar av truppen är intakt och förre spelare är borta på studier. En första hint om att så är fallet gavs på WHA:s konstgräs under lördagen när FC Åland enkelt manövrerade ut gästande TuWe. Efter en trevande första halvlek av klassiskt premiärsnitt gick ålänningarna ifrån till en 5–0-seger till slut. –?Det öppnade upp sig lite efter att Karring (André) satte 1–0 i slutet på första halvlek. Sen fick vi tidigt 2–0 (genom Jimmy Sundman) och sen började de trycka på uppåt vilket gav oss ytor, säger Rezgar Amani.

”Tog mitt i ansiktet”

Efter att Elias Eriksson nickat in 3–0 på hörna var Amani själv en av dem som utnyttjade de allt större ytorna som bjöds när han språngnickade in 4–0 till FC Åland. 5–0 gjorde sedan Amani när han tunnlade TuWe-keepern på ett friläge. (om) Läs mer i måndagens Nyan 
Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Lägenheter
Tomter
Med otrolig utsikt

Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

Annons
Missa inte ett
minnesvärt besök
på fotomuseet!

Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN