Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Idag 19:00
18
18°
Regn: -
Vind: Ö (3.4 m/s)

Imorgon 00:00
13
13°
Regn: -
Vind: Ö (3.3 m/s)

Imorgon 06:00
13
13°
Regn: -
Vind: ÖNÖ (3.8 m/s)

Imorgon 12:00
17
17°
Regn: -
Vind: Ö (4.6 m/s)

Imorgon 18:00
19
19°
Regn: -
Vind: ÖNÖ (3.1 m/s)

Senast uppdaterad:
2016-05-28 17:56
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

GRUNDLARM
TIDPUNKT 28.05.2016 11:19:03


LITET LARM
TIDPUNKT 24.05.2016 01:13:53


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 23.05.2016 08:45:02


LITET LARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 22.05.2016 15:15:48


RÄDDNING - ASSISTANS
TIDPUNKT 22.05.2016 06:03:44BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


ÅlandsbutikenÅlandsbutiken

En nyöppnad webbutik
för dig som vill köpa produkter av Åländska företagare och hantverkare! 

Här hittar du åländskt hantverk av absolut bästa kvalitet och med leverans inom Åland och givetvis även till Sverige och Finland!


 
 


Trollingträff Åland 2016
2-5 Juni


Trollingträff Åland är en tradition, tävlingen har arrangerats sedan 1993 och lockar deltagare från när och fjärran.

Även i år är Käringsund Resort & Conference huvudvärd för evenemanget med alla starter, invägningar och prisutdelningar på ett ställe.
 
Tävlingen inleds med ett obligatorisk skepparmöte på torsdagskväll och följs av 2,5 dagar av fiske.
 Visste du - Att Ålands orgelfestival är Ålands äldsta festival.


Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.
Läs mer här »

Världens äldsta Champagne


I Ålands skärgård upptäcktes ett vrak lastat med champagne och öl. Det är troligen världens äldsta champagne och öl som hittades.
 
Fyndet har väckt uppmärksamhet världen över. I början av juli 2010 påträffade en grupp dykare från Åland och Sverige ett tidigare okänt fartygsvrak på ungefär femtio meters djup i Ålands södra ytterskärgård.
Före dykningen scannade man av vatten-området med ett sidoseende ekolod och fick då se en både tydlig och fantasieggande bild av ett segelfartyg, som stod på kölen med sina två obrutna master pekande upp mot ytan. När dykarna kommit ned ungefär trettio meter började en masttopp framträda i mörkret och snart en till. Nere vid vraket var sikten bara en till två meter och man simmade först fram till fören för att sedan med sina starka lampor systematiskt söka av skrovet ända till aktern...
Läs mer här »

Ålands lanskapsrätt innehåller givetvis fisk

KONFERENS PÅ ÅLAND


Tillhör du den skaran som ofta tillbringat en konferens på någon av de stora färjorna som passerar Åland dagligen? Då är du inte ensam...

Tusentals människor njuter av ålands vackra skärgård varje vecka, men väldigt få stannar till och besöker Mariehamn, eller för övrigt de andra öarna.

Åland har flera stora och många små konferens-anläggningar som passar allt från stora årsmöten
och kongresser till mindre möten och sammanträden.
 

Du hittar anläggningarna här »STUGOR PÅ ÅLAND

Dånö Strandvillor

Dånö Strandvillor

Välutrustade 5 stjärniga strandvillor. Vi finns på Dånös röda släta granitklippor invid Norrhavet. Underbar havsutsikt med frisk havsluft.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Ålands Näringsliv r.f.

Ålands Näringsliv r.f.

Medlemsorganisation för Åländska företagare näringsliv. Erbjuder kurser, affärsutveckling, informerar nyföretagare och anordnar mässor och företagsevent till förmån för våra medlemmar. Bli medlem du också! Se mer: www.naringsliv.ax


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland

Segelkanot kantrade vid Nyhamn


2232124

En segelkanot kantrade nära Nyhamn på lördagseftermiddagen. Orsaken var rigghaveri.
En person befann sig ombord på segelkanoten när haveriet inträffade. Mannen hamnade i vattnet men tack vare rätt klädsel kyldes han inte ner. Enligt uppgift från Västra Finlands gränsbevakningsstation hade han svårigheter att få kanoten på rätt köl igen och Superpuman skickades ut från Åbo för säkerhets skull men behövde inte ingripa.

Sjöräddningssällskapets räddningsbåt Svante G assisterade. (ao)


Ny i Andelsbankens topp


Bankdirektör Stefan Jakobsson utsågs i torsdag till verkställande direktörens ställföreträdare i Andelsbankens förvaltningsråd. Jakobsson kommer att ansvara för bankens företags- och juridiska avdelning. Han efterträder Roland Karlsson som går i pension i september, skriver banken i ett pressmeddelande. Stefan Jakobsson är 43 år gammal, har arbetat inom Andelsbanken sedan 2003 och är medlem i bankens […]


Dömdes för att ha plågat katt


2231939

Dagsböter blev straffet för den kvinna som inte förde sin skadade katt till veterinären i tid.
Det var under åtminstone tre-fyra veckor i fjol våras, april-maj 2015, som katten gick med en obehandlad sårskada på sitt västra lår.

I domen konstaterar Ålands tingsrätt att den dömda kvinnan gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och handlat i strid med den åländska djurskyddslagen. Den 67-åriga kvinnan har ”genom bristfällig skötsel utsatt en katt för onödigt lidande, onödig smärta eller onödig plåga genom att underlåta att i tid uppsöka veterinär”, skriver rätten.

Katten lämnades in till veterinär för avlivning. Polisanmälan gjordes sedan av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som i sin anmälan skriver att katten utsatts för ”kraftig och långvarig smärta”.

Kvinnan erkände brottet och ärendet har avgjorts genom så kallat skriftligt förfarande, alltså utan att man hållit huvudförhandling.

Straffet blir 20 dagsböter på totalt 440 euro.
Lokala Orklaledningen sänker sina löner


2231855

Vårens samarbetsförhandlingar vid chipsfabriken slutar med fyra uppsägningar. Ledningen bidrar med att frivilligt sänka sina löner.
Orkla Confectionery&Snacks Finland ab meddelade i går vilka personalåtgärder som väntar de anställda vid chipsfabriken i Haraldsby i Saltvik.

Totalt fyra uppsägningar och vissa pensioneringar kommer inte att ersättas.

- -Det tidigare målet att totalt åtta tjänster ska försvinna gäller fortfarande, säger företagets vd Pasi Flinkman..

I det pressmeddelande du skickade ut nämner du frivilliga lönesänkningar, hur många har erbjudit sig att gå ner i lön?


–?Våra högre tjänstemän, fabriksledningen i Haraldsby och jag har kommit överens om att vi alla sänker våra löner. Det handlar om drygt tio personer.

Hur mycket?


–?Vi har beslutat att inte gå ut med det men samma procent gäller för alla.


Både Pasi Flinkman och Dan Karlsson, förtroendeman Ålands livsmedelsarbetare, beskrev i går stämningen vid fabriken som delad: Lättnaden över att uppsägningarna inte blev fler än fyra dämpades över medkänsla för de drabbade.

–?Det är aldrig roligt då arbetskamrater tvingas lämna, säger Karlsson.

Vad tycker ni om att cheferna sänker sina löner?


–?Det är en bra och god gest. Golvfolket skulle inte ha samma möjligheter att göra det.

 


”Kommer bli mäktigt”


2231000

TRAV. Hon har varit på plats som åskådare tidigare.

Nu blir Malin Friman själv en del av Elitloppsfesten.

–?Att få köra på årets bästa tävlingsdag är otroligt stort, säger Ålandskusken inför lärlingsloppet på söndag.
Sedan december arbetar Malin Friman som hästskötare för proffstränaren Jim Oscarsson. Åländskan är stationerad vid Hjulmyra gård i uppländska Heby där Oscarsson hyr stallplats åt sexton av sina hästar.

–?Totalt är det runt 250-300 hästar som hyr in sig här. Det är en fantastisk anläggning med jättebra träningsmöjligheter, säger Malin Friman som numera har bättre förutsättningar i sitt travliv än hon hade tidigare.

–?När jag fick jobberbjudandet var det också en chans att komma bort och se hur andra tränar, och dessutom får jag också möjligheten att köra lopp med Jims hästar. De senaste åren har jag hållit på som tränare hemma på Åland, men det är ju lite tuffare förutsättningar med långa resor och svårt att få det att gå runt. Jag hade inte så många hästar i träning i höstas, så det passade bra att flytta och testa på något nytt.

På söndag kör Lemlandstjejen Friman i sitt största lopp hittills.

Åländskan är kusk bakom Jim Oscarssons sexårige valack Dewey Luvs Britt i ett lopp kallat Lärlingseliten, som körs över 1?609 meter. Loppet är det sista på Solvalla på söndag, och avgörs strax efter helgens huvudnummer: Elitloppet.

Vann i premiären


–?Jag har varit i publiken tidigare på Elitloppet och att få vara med och köra ett lopp samma dag är otroligt stort, säger Malin Friman.

Publiksiffror omkring 25?000 åskådare hör till vanligheterna under svensk travsports allra heligaste dag.

–?Det är lite annat mot Ålandstravet (skratt). Med så stor publik blir det mäktig stämning. Att ens få vara med under Elitloppshelgen är stort, men söndagen är ju extra speciell.

Malin Friman har suttit upp bakom Dewey Luvs Britt en gång tidigare och vann då ett lopp på Ålandstravets säsongspremiär den 6 maj.

–?Han kändes fin då han vann, säger Friman om USA-födde DLB som ställs mot ett helt annat motstånd på söndag eftermiddag.

–?Jag har inte läst på så mycket om de vi möter, men det är väldigt fina hästar med i loppet. Men vi har bra spår (I) och jag hoppas att vi kan få en bra resa. Allra bäst går han om han får en rygg att gå på större delen av loppet, det är då han har gjort sina allra bästa insatser.

”Blir väldigt tufft”


Söndagsloppet är enbart för lärlingar och inte för proffskuskar. Att gå ut i lopp på Sveriges nationalarena är dock inget nytt för Malin Friman – så sent som i mars vann hon ett lopp där med Cool Action.

–?Cool Action är också en av mina sköthästar så det var roligt att ta en seger. Tiden hos Jim har varit väldigt lärorik, och jag får köra mer kontinuerligt som kusk vilket förstås ger en mer rutin.

Räcker det till seger på söndag?

–?Det hade varit en otrolig känsla. Jag tror inte att vi kommer att göra bort oss, men det blir väldigt tufft.

Malin Friman är inte det enda Ålandsinslaget under Elitloppshelgen. Under söndagen går Jan Söderströms Jeppas Hampus ut i det 140 meter långa Kungstravet speedrace. Jeppas Hampus med kusken Kaj Widell ställs mot Good As Candy Zaz och Claes Sjöström samt Dragon Tooma och Jennifer Tillman i sitt försöksheat där vinnarhästen når final.


”Att dom täcktes komma hit och tigga pengar”


2231385

Nedläggningshotet mot chipsfabriken i Haraldsby var inget annat än ett sätt för Orkla att pressa mera pengar ur Åland, säger Sture Carlson.

–?Det var fult gjort. Jag tycker synd om potatisodlarna.
Sture Carlson ledde chipsbolagets närmast sagolika utveckling under nästan 30 år fram till dess norska jättekoncernen Orkla hösten 2004 lade ett köpbud på det börsnoterade åländska bolaget och förvärvade det till ett rejält överpris.

Före köpet lovade Orkla guld och gröna skogar för att ålänningarna skulle sälja sin värphöna – att vidareutveckla verksamheten genom expansion och tillväxt i Norden, Baltikum och Ryssland, att verksamheten skulle ledas och utvecklas från Åland där huvudkontoret skulle finnas och att koncernmöten skulle hållas på Åland, att samarbetet med lokala leverantörer skulle fortsätta och att Orkla skulle fortsätta sponsra åländskt idrotts- och kulturliv, delta i verksamhetsrelaterad utbildning och samarbeta med åländska institutioner, till exempel försäkringsbolag.

Allt detta finns dokumenterat dels i Orklas köpanbud, dels i mejlkonversation mellan Sture Carlson och Orklas dåvarande vd Finn Jebsen. Men det blev inte så mycket av alla löften.

–?Nedmonteringen började ganska snart efter köpet, säger Sture Carlson.

Blev förvånad


Han har följt med utvecklingen från sidan efter att han lämnade bolagets styrelse 2007. Han blev förvånad när Orkla i början av året meddelade att samarbetsförhandlingar skulle inledas och att Haraldsbyfabriken kanske skulle läggas ner, särskilt som fabriken går bra.

–?Jag trodde att dom skojade, vilket dom ju också gjorde.

Varför trodde du det?


–?Dom hade inget alternativ till fabriken i Haraldsby. Det fanns inte kapacitet att flytta hela produktionsvolymen från Haraldsby till någon annan Orklafabrik. I så fall borde dom först ha byggt ut eller byggt nytt någon annanstans. Om dom hade avtalat om att köpa kapacitet i fabriker i Polen, Holland eller Tyskland hade det i stället blivit problem med logistik och leveranssäkerhet.

Läs vår långa intervju med Sture Carlsson i fredagens Nya Åland!


Fredlund går för femte raka EM-titeln


2231435

DRAGRACING. Åländske motorsportstjärnan och lagtingsledamoten Fredrik Fredlund inleder EM-säsongen i helgen på Englandsbanan Santa Pod.

Fredlund har vunnit EM fem gånger tidigare i klassen Pro Stock Bike, varav fyra säsonger i rad.

I år siktar ålänningen på en femte raka EM-titel.

–?Nu samma vecka innan tävlingen fick vi den nya motorn från USA. Vi körde sönder vår förra motor på sista finalracet på hösten, så nu har vi jobbat stenhårt för att få allt på plats i hojen. Den nya motorn gör att vi kan satsa fullt i år och vi har även satt in några hemliga detaljer i maskinen inför denna säsong, säger Fredrik Fredlund till huvudsponsorn Pafs hemsida.

EM-cirkusen är precis som i fjol nedbantad till endast tre deltävlingar (två i England i maj och september samt en i Tyskland i augusti), men Fredlund ämnar också köra en tävling på Tierpbanan i Sverige under säsongen. (om)

Fotnot: Tävlingarna på Santa Pod inleds med kvalet under fredagen och pågår hela helgen. Via livestream kan man följa tävlingarna i direktsändning på webbadressen: www.santapod.co.uk/webtv.php


Ingen mer kummin på Åland


2231394

Han kämpade på i fyra år, men sedan gick det inte längre.

–?Det är en knepig gröda, säger Anders Eriksson, Ålands siste kumminodlare.
Som mest odlade Anders Eriksson 20 hektar kummin. I fjol vid den här tiden badade hans fält i vita kumminblommor. Men nu gäller andra grödor.

–?Första året var det en väldigt bra skörd. Andra året någorlunda och tredje året var det mest ogräs, säger Anders Eriksson.

En annan odlare körde på i två år innan han drog sig ur. Därefter höll Anders Eriksson ut i ytterligare två år.

–?Det är svårt att hålla den ren från ogräs då kumminfrön har samma storlek som ogräsfrön, säger han.

Vitrotsgräset gick bra att rensa bort, värre var det med Baldersbrå, som Anders Eriksson säger är extremt svårt att hålla efter.

–?Växtskydd är kostsamt och tidskrävande, säger han.

Det finska företaget Caraway AB var Anders Erikssons största kund. De sålde hans kummin vidare till hela världen, men främst till parfymindustrin i Frankrike. Det är den höga halten av eteriska oljor på Åland som lockar.

–?Det luktar extra gott antagligen. När man tröskar känns det som att sitta i ett bageri. Det luktar jättestarkt, säger han.

Läs mer i fredagens Nya Åland!


Nätstorm kring kommentar från bank


2231864

Att kvinnor inte är lika engagerade i finansbranschen - den förklaringen fick Linda Bernström från Ålandsbanken Sverige efter att hon kommenterat den totala avsaknad av kvinnor i det senaste numret av bankens kundtidning.

Bernström publicerade svaret från banken på facebook och reaktionerna på inlägget har varit många. "Sjukt gubbigt" och "byt bank" nämns bland de många kommentarerna och inlägget har fått Inlägget har fått över tre hundra delningar. Se inlägget
här.

-Den här typen av svar får inte förekomma. Det är verkligen beklagligt det som hänt. Det är ingenting vi är stolta över, säger bankens vd Peter Wiklöf.

Läs mer i morgondagens Nya Åland. 

Julia Johansson


Skadekris i ÅU


2231373

FOTBOLL. Cynthia Uwak och Khym Ramsay missar lördagens bortamatch mot TiPS.

Är Ramsay allvarligt skadad kommer Åland United att leta efter ersättare.

–?Vi måste ha två målvakter, säger sportchefen Mikael Virta.
Efter sin dröminledning av Damernas liga med tre raka segrar går Åland United igenom en tyngre period nu. På de fem senaste matcherna har laget fyra förluster – i de två senaste är målskillnaden 0–8 – och formkurven är på nedåtgående för ligasexan.

Än värre är det med truppens status; sedan tidigare går Kaisa Kotka och Julia Tunturi skadade, och till lördagens match mot TiPS i Dickursby norr om Helsingfors saknas storstjärnan Cynthia Uwak och målvakten Khym Ramsay.

Uwak har dragits med en lättare höftskada under stora delar av säsongen, men nu är det en lårskada som stoppar henne från spel.

–?De båda skadorna hänger ihop; lårskadan har uppstått till följd av hennes gamla skada. Hon vilar nu och rehabar en stund, sen hoppas vi att hon kan spela igen efter landslagsbrejket och vara redo för matchen hemma mot Honka den 11 juni, säger Mikael Virta.

Kan bli borta fem månader


Khym Ramsay har stoppats från spel på grund av den ryggskada som plågat henne en tid. Skotskan stod över hemmamatchen mot TPS senast (0–1) då Ålandstalangen Ann-Sofie Gripenberg gjorde ligadebut från start, 16 år gammal.

–?Khym har dragits med sina ryggbesvär en tid, och vi vet att hon åtminstone måste vila i tre veckor. Men det kan också vara allvarligare än så vilket magnetröntgen kommer att visa de närmaste dagarna. I värsta fall kan hon bli borta i fyra, fem månader, säger Mikael Virta.

Skulle så bli fallet måste Åland United leta efter en ny målvakt bredvid Ann-Sofie Gripenberg. Men i matchen mot TiPS får ÅU klara sig med en målvakt.

–?Visar det sig vara en allvarlig skada måste vi kika vad som finns på marknaden, säger Virta.

Transferfönstret öppnar den 5 augusti och stänger den 2 september.

Mattsson tillbaka i truppen


–?Men det finns lite andra möjligheter vi kan kika på; exempelvis kan man sajna en amatörspelare året om. Sen finns det ju svenska klubbar som har tre, fyra målvakter i truppen och där någon kanske kan vara intresserad av att lånas ut för spel i en högstaliga. Vi får se när vi vet mer.

Att låna in en spelare från samarbetsklubben Pargas IF är inte aktuellt för Åland United.

–?Nej, regelverket har uppdaterats i år vilket gör att man måste vara kontrakterad för en klubb för att spela i ligan. Ska vi ta in en spelare från Pargas måste det alltså bli en övergång. I praktiken går samarbetet ut på att våra unga spelare får möjlighet att få speltid i division två.

En positiv nyhet mitt i ÅU:s skadeelände är att Olivia Mattssons knä är läkt och att mittfältaren är redo för spel på lördag. United har således tretton spelare att tillgå mot TiPS som i vintras slog ut ÅU ur Finska cupen.


Fyra bort från Haraldsbyfabriken


2228711

Fyra tjänster dras in vid Haraldsbyfabriken men nästan alla anställda kommer att påverkas på något sätt.

Det här meddelade Orkla vid 11-tiden idag, fredag.

Personal kommer inte att ersättas vid naturliga avgångar och rutiner förändras för dem som jobbar kvar. Dessutom förändras arbetstider och befattningar och det görs frivilliga lönesänkningar.

-Jag är väldigt nöjd med att personalen varit flexibla med sina arbetsvillkor och att de har bidragit till lösningen, säger Orklas Confectionery & Snacks Finlands vd Pasi Flinkman i pressmeddelandet.

Läs mer i morgondagens E-tidning!

Annika Orre


Babyboom på Kumlinge


2230939

Tre små, nya invånare på mindre än ett halvt år. Så många barn har inte fötts i Kumlinge Kommun sedan 2009.
Det är Babyboom i Kumlinge kommun. Hittills har tre barn fötts under 2016 och tillsammans utgör de hälften av alla barn under dagisålder i Kumlinge kommun. De två yngsta barnen är födda med bara några veckors mellanrum och mammorna Alexandra Blomqvist och Åsa Enqvist beskriver kommunen som en trygg plats med många möjligheter.

–?Om du anstränger och engagerar dig uppskattas det verkligen. Det finns mycket utrymme här för att utvecklas och förverkliga sig själv, säger Enqvist.

Att flytta till kommunen var inte självklart för någon av de nyblivna mammorna men de ångrar inte sitt val. Enqvist säger att hennes flytt till Enklinge varit ett lyckokast. Närheten till naturen och möjligheten att skapa egna aktiviteter ser hon som både inspirerande och utmanande och att starta familj i kommunen ser hon enbart som positivt.

–?Det är en enorm frihet här och dagiset är bra. Jag uppskattar litenheten och kontakten som man får med andra föräldrar och med personalen, säger hon.

Men det trots att båda trivs finns det ändå saker som oroar.

–?Hälsovården är bra här men det är lite obehagligt att det är en färja mellan oss och fasta Åland nu i början. Det är skönt att ha Åsa som stöd, säger Blomqvist som nyss kommit hem från BB med sin nyfödda.

Enqvist berättar om en olyckshändelse som slutade med en bruten arm och att man då kunde vara på plats på akuten inom en timme med hjälp av helikopter.

–?Det är skönt att veta att det fungerar, säger hon.

Tillgången på jobb är det största orosmolnet framöver. Fasta tjänster lyser med sin frånvaro och på enbart vikariat är det är svårt att känna en ekonomisk trygghet säger Enqvist.

–?Vi har hus och lån som alla andra. Jag hoppas att framtiden ska bli här. Det hade varit tråkigt att behöva flytta, säger Enqvist.

Men inställningen att saker kommer att lösa sig är gemensamt för båda två och trots oron kring jobben ser de båda nyblivna mammorna ändå positivt på framtiden i kommunen.

–?Man måste tro på att det går framåt. Jag trivs bra här, säger Blomqvist.

–?Det är mycket värt att bo på ett ställe där vi känner att vi kan ge barnen en trygg uppväxt, säger Enqvist.

Läs vår stora Kumlinge-special i fredagens Nya Åland!


Skolturnering i rugby fick avbrytas efter slagsmål


Rugby, Åland Stags Rugby Club,

RUGBY. Skolturneringen i rugby på Nabben fick avbrytas i förtid.

Tävlingsledningen tog sitt beslut sedan slagsmål utbrutit i finalspelet.

–?Några av eleverna gick över gränsen för hur man ska bete sig, säger tävlingsledaren Rasmus Basilier.
Åland Stags stod under torsdagen värd för en strandturnering i rugby på Nabben i Mariehamn. Över 100 högstadieelever från hela Åland deltog i vad arrangören kallar Nordens största beachrugbyturnering för skolor.

Och det blev en idrottsfest på stranden – ända fram till finalerna skulle avgöras.

Finalen för sjundeklassarna spelades utan problem, med seger för Strandnäs mot Övernäs. Men när Strandnäs och GHS möttes i åttornas final gick känslorna överstyr. Så pass mycket att arrangören såg sig tvungen att avbryta matchen utan att kora någon vinnare.

Rasmus Basilier är tydlig med att poängtera att det stora flertalet elever skötte sig exemplariskt under turneringen.

–?Vi fick se många fina matcher fram till finalerna och 95 procent av deltagarna uppträdde respektfullt mot varandra. Både på och utanför planen.

Läs mer i fredagens Nya Åland!


Stort grattis sjöfartsmuseet!


Hanna HC

Ålands sjöfartsmuseum kan nu klistra dekalen Årets museum 2016 på dörren.

Det är bäst i hela Finland.
Nyheten om att Finlands museiförbund har utsett Ålands sjöfartsmuseum till Årets museum 2016 kablades ut på YLE:s finskspråkiga tv-nyheter redan klockan 18.00 torsdag kväll.

Då Nya Åland strax efteråt nådde museichefen Hanna Hagmark-Cooper på museidagarna i Enare i Lappland hade hon ännu inte fått utmärkelsen bekräftad, bara hört rykten. Vinnaren skulle offentliggöras vid galamiddagen.

Först efter klockan 21 vågade Hagmark-Cooper lita på att ryktena var sanna.

–?Jag är så glad. Otroligt stolt. Vi tror ju att vi gör ett bra jobb, nu får vi ett officiellt erkännande på en annan nivå som visar att vi är en samhällsaktör att räkna med. Utmärkelsen är till alla som jobbar, alla anställda och alla volontärer, som jobbar så oerhört mycket för museets bästa. Samtidigt ger priset råg i ryggen inför projektet Pommern. Jag är så lycklig.

Museiförbundets motivering är, enligt YLE, bland annat att man genom samarbete lyckas skapa mycket intressanta utställningar som lockar fler besökare till museet.

Priset är, utöver den stora äran och rätten att marknadsföra sig som Årets museum, en liten vandringsstatyett gjord av skulptören Pekka Kauhanen.


ÅJK:s Loredana Lari judomästare på NM


2230913

JUDO. Ålands judoklubb hade fyra deltagare med när de nordiska mästerskapen avgjordes i norska Larvik den gångna helgen.

Allra bäst gick det för Loredana Lari som vann samtliga sina matcher i damernas veteranklass (63-kiloskategorin). Därmed kan ÅJK:aren titulera sig nordisk mästare i judo.

Klubbkompisen Sanna Willford tävlade också i damveteranklassen (57-kilosklassen) och vann sin öppningsmatch på så kallad ”ippon”, vilket innebär högsta möjliga poäng. I sina resterande matcher gick det tyngre för Willford som åkte på tre raka förluster.

ÅJK:s U18-juniorer Linus Höglund (50-kilosklassen) och Kristoffer Antfolk (66-kilosklassen) stötte på hårt motstånd och förlorade alla sina matcher.

Nordiska mästerskapen lockade 450 deltagare totalt. Av dessa representerade 113 judoutövare Finland. (om)


Kökarbo vann över Mise och fick pengar tillbaka


2229638

Bernt Balkh på Kökar har vunnit över Mise i två domstolar. Domstolsbesluten innebär att Mise tvingas backa och att också andra kan få pengar tillbaka.

Men det kostar honom över 100 euro att få domen verkställd.
Bernt Balkh lever ett enkelt liv i Österbygge där han odlar sina egna grönsaker och återanvänder så mycket som det bara går.

Plastemballage är det enda som blir kvar när allt annat är återvunnet.

–?Plastavfallet packar jag ihop till ett litet paket, säger han och måttar med händerna.

Paketet tar han med när han åker till barnen i Sverige där han tillbringar en hel del tid. Paketet läggs i de containrar som finns utplacerade för ändamålet.

Men eftersom han är skriven på Kökar där han har sin fastighet så är han tvungen att ingå i den kommunala renhållningsmyndigheten Mise. Kökar är en av de sex kommuner som i dag är medlemmar.

Retroaktiv avgift


Eftersom han inte haft behov av Mises tjänster lät han bli att anmäla sin fastighet till renhållningsmyndigheten 2008. Det ledde till att han 2013 åkte på retroaktiv renhållningsavgift för alla fem åren, sammanlagt 1?027 euro.

2012 drogs ÅPABs återvinningsstation in. Stationen hade stått på hans ägor utan att han hade begärt någon arrendeavgift. Det betydde att han, som inte har bil utan som promenerar, cyklar och åker kollektivt inte hade någon reell möjlighet att nyttja Mises tjänster.

–?Jag har inte skrivit på något sophämtningskontrakt med Mise som tar betalt för en tjänst som aldrig blir utförd och som faktiskt inte existerar, säger han.

Balkh överklagade Mises beslut att kräva in pengarna. I besväret till Ålands förvaltningsdomstol (ÅFD) yrkade han på att avgiftsbeslutet inte skulle få verkställas och att alla avgifter som han tvingats betala retroaktivt skulle betalas tillbaka åt honom.

Fick delvis rätt


Han fick delvis rätt i ÅFD som gav sin dom i februari 2015. Domstolen sänkte renhållningsavgiften för de fem åren med nästan 400 euro och den första avgiften som fogden hunnit utmäta innan besväret lämnades in måste betalas tillbaka till honom.

Orsaken var att han utöver grundavgiften ålagts att betala också en avgift för brännbart avfall mot utdelade sopmärken från och med 2009. ÅFD kom fram till att Mise inte hade rätt att debitera honom retroaktivt för service som hans fastighet inte haft någon verklig möjlighet att nyttja.

Läs mer i Nya Åland torsdag!


Cidermästare är på väg till Åland


2224030

Han fick priset för festivalens bästa cider.

Äppel från pappans odling på Geta Isaksö var råvaran.
I februari i fjol berättade Nya Åland om William Österlund från Geta som har öppnat en bryggeripub i Stockholm, Café Proviant på Arbetaregatan på Kungsholmen. En avknoppning från restaurang Proviant på Sturegatan på Östermalm.

Café Proviant hade då fått fina recensioner av Dagens Nyheters Krogkommissionen som testar restaurangutbudet i Stockholm.

–?Folket bakom Café Proviant [har] lyckats skapa ett behagligt ställe som har alla förutsättningar att både bli en kvarterskrog och utflyktsmål för invånare från andra delar av stan, skrev DN, och konstaterade att Café Proviant lyckas pricka in alla de senaste krogtrenderna. ”Och de gör det med bravur.”

Sedan Nyan-artikeln har William och Proviant haft mera framgångar – med cider.

Vid Stockholm Beer & Whisky Festival ifjol vann Café Proviant Skärgårdscider klassen Cider/Perry/Mjöd på fat. En mycket prestigefull tävling och Gulddiplomet står väl synligt i fönstret på restaurangen.

William stod alltså för vinnarbrygden och råvaran hämtade han från pappa Yngves äppelodling på Isaksö.

–?Det var ju närliggande, säger William, och avslöjar att han nu drömmer om att flytta tillbaks till Åland och börja med någonting inom mat- och dryck.

Läs mer i Nya Åland torsdag!


Publikfest utlovas när seglarcirkusen besöker Åland


2206852

SEGLING. Den första deltävlingen i finska seglarligan blir en publikvänlig tillställning, lovar kommodor Janne Engblom.

–?Vi seglar inne i hamnen och publiken kan dessutom följa båtarna på en storbildsskärm, säger han inför helgens seglarfest i Mariehamn.
Ifjol vann Åländska segelsällskapet den första deltävlingen i finska seglarligan och fick därmed representera Finland i seglingens European Champions leauge. I år ordnas fyra deltävlingar i Finland och ÅSS ordnar den första tävlingen nu till helgen: 27–29 maj.

Den för Finland relativt nya tävlingsformen är en blandning mellan det klassiska fleet race där samtliga båtar seglar en bana samtidigt och match race där två båtar möter varandra. Janne Engblom beskriver tävlingsformen som längdskidningens motsvarighet till sprinttävlingar.

–?Eller till och med stadssprintarna, säger tävlingsledare Björn Kalm.

Seglar med J70


Banorna som seglas är korta och seglas av sex båtar samtidigt, det blir trångt och banans längd gör varje manöver utslagsgivande.

–?Det är ännu viktigare att förbereda sig inför tävlingen och det blir en större påverkan båtarna emellan, säger Dick Harju-Jeanty som är kappseglingsansvarig och var med när Champions league avgjordes ifjol på Sardinien.

Båten som används är en så kallad J70 som bemannas av en fyrapersonersbesättning. J70-båtarna har på kort tid blivit väldigt populära i de flesta länder och även i Champions League används båtmodellen. ÅSS är dock de enda i Finland som hittills använder J70, de andra finska klubbarna har inte hängt med i utvecklingen.

–?Men de kommer att satsa på den här båten inom några år, säger Janne Engblom.

Deltävlingsarrangörerna i Finland bestämmer själva vilken båttyp som används i sina respektive tävlingar. På Åland ska just J70 användas medan de andra tävlingarna använder sig av 606:or.

Avslutas i Raumo


Det som också skiljer den här tävlingen från andra är att klubbarna tävlar mot varandra, inte besättningarna. Det betyder att klubben får representeras av tio seglare som seglar fyra åt gången.

ÅSS har höga förväntningar på sina seglare, vinst i hemmapremiären är målsättningen för besättningen som består av Markus Rönnberg (rorsman), Måns Lundberg, Daniel Mattsson och Mathias Dahlman.

–?ÅSS är en erkänt bra kappseglingsklubb. Det är klart att vi har målsättningen att vinna, säger Björn Kalm.

De andra deltävlingarna går i Kuopio 17–19 juni, Lahtis 5–7 augusti och Raumo 26–28 augusti. Vinnaren från varje land direktkvalificerar sig till Champions League som även i år avgörs på Sardinien i Italien. För tvåorna gäller en kvalomgång i St. Petersburg där de bäst placerade också tar sig till Sardinien.

 


Storsatsning på ölbryggeri


2230833

Förra veckan var chipsen i ropet. Nu satsas det på öl.

–?Det är glädjande att se initiativkraft och att någon vågar satsa, säger näringsminister Camilla Gunell.
En satsning i mångmiljonklassen för att trygga produktionen vid chipsfabriken i Haraldsby följs nu av en satsning på öl. Den 17 maj beviljade landskapsregeringen ett investeringsstöd till mikrobryggeriet Stallhagen på Åland. Stödsumman ligger på drygt 1,3 miljoner euro och ska ge bryggeri Stallhagen möjlighet att bygga ut sin produktionsverksamhet med ett nytt brygghus.

–?Det här är en viktig pusselbit för att kunna förverkliga bygget. Utan det här stödet hade vi fått tänka om, säger bryggeriets vd Jan Wennström.

Stödet som beviljats är delfinansierat med EU-medel genom Ålands LBU-program. För att få stödet beviljat handlar det om att uppfylla två punkter. Dels ska produkten som produceras baseras på lokala jordbruksprodukter och dels ska den förädlade produkten vara en jordbruksprodukt. Eftersom öl inte klassas som en jordbruksprodukt beviljades endast 20 procent av kostnaderna och inte 30 procent som det annars skulle varit.

–?Vi vill se en lönsamhet om vi ska gå in i projekt. Det har vi sett här, säger finansieringshandläggare Kenneth Åkergård.

Projektet ska vara klart i slutet av mars 2018.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!


Postens skotrar upprör


2230980

Åland Posts köp av fem vattenskotrar upprör många.

Skotrarna används för att roa storkunder – men hur väl stämmer nöjet egentligen överens med Postens uttalade miljöprofil?
Priset för de fem vattenskotrarna var cirka 40?000 euro. Orsaken till att köpet gjordes var enligt vd Henrik Lundberg att det är svårt att hyra vattenfarkosterna.

Skotrarna ska användas främst under tre-fyra veckor i maj och juni när kunder som Posten packar åt besöker Åland. Kunderna kommer sedan gammalt från Finland och Sverige och på senare tid också från England och Tyskland.

–?Det handlar om stora kunder som omsätter miljoner hos oss, förklarar Henrik Lundberg.

Posten har i många år ordnat evenemang för kunderna i samband med besöket på anläggningen i Sviby.

–?Vi har märkt att det blir bäst när kunderna får göra något själva och vi har hittat på massor av olika saker under åren, till exempel har de mjölkat kor och grävt med grävmaskin. Ibland har vi hyrt entreprenör med ribbåt men det har inte varit lika uppskattat. Det är alltid bäst om det brummar.

Väckt reaktioner


Men ålänningar som tillbringar mycket tid vid vattnet ogillar vattenskotrar som de menar stör fågellivet och innebär en fara för simmande barn eftersom farten ofta är hög. Därför har Postens nya giv blivit en snackis, protester har hörts och insändare har skrivits.

Henrik Lundberg förstår inte varför upplevda olägenheter kopplas ihop med Postens skoterköp.

–?Det handlar om några veckor per år under 1-2 timmar per gång när nästan ingen är ute. Vi kör i konvoj och snurrar inte runt i hög fart i vikarna.

Han är förvånad över den uppmärksamhet köpet väckt både i och utanför tidningarna.

–?Åland är ganska turistovänligt och det tycks bli liv vad man än gör.

Läs mer i Nya Åland torsdag! 
Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN