Bild från Åland Engelsk version
Åland Online - Logotype

NAMNSDAG PÅ ÅLAND IDAG
Ett stort Grattis till
!

Tycker du om Åland Online? Dela gärna med dig till dina vänner och bekanta!


AKTUELLT JUST NU


Väderprognos
MARIEHAMN

Idag 17:00


Regn: -
Vind: S (11.5 m/s)

Idag 18:00


Regn: 0.5-0.7 mm
Vind: SSÖ (11.7 m/s)

Imorgon 00:00


Regn: 0.7-1.5 mm
Vind: S (10.8 m/s)

Imorgon 06:00


Regn: 0-0.1 mm
Vind: SSV (6.1 m/s)

Imorgon 12:00


Regn: -
Vind: S (6.5 m/s)

Senast uppdaterad:
2015-03-01 15:10
(Prognosen levereras av yr.no)Algrapportering »


Ålands åskradar »
SENASTE FRÅN
ALARMCENTRALEN

GRUNDLARM
TIDPUNKT 28.02.2015 16:31:14


GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 27.02.2015 13:05:00


GRUNDLARM
TIDPUNKT 24.02.2015 22:28:01


GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 24.02.2015 09:22:18


GRUNDLARM - AUTOMATLARM
TIDPUNKT 23.02.2015 11:19:25BOKTIPS!


Iskultur i skärgården av Björn Carneholm

*Iskultur i skärgården*, är boken för dig som vill läsa om Dialektala isord, berättelser om hästar, traktorer, bilar, etc på- och upp ur isar. Boken innehåller intressanta Isfakta, bilder och illustrationer...
Trevlig läsning!

Läs mer här »  
Sök företag på Åland:

Teater, RockOff, Vikingamarknad, Skärgårdsdagar... Det händer på Åland!


Ålands lanskapsrätt innehåller givetvis fisk

KONFERENS PÅ ÅLAND


Tillhör du den skaran som ofta tillbringat en konferens på någon av de stora färjorna som passerar Åland dagligen? Då är du inte ensam...

Tusentals människor njuter av ålands vackra skärgård varje vecka, men väldigt få stannar till och besöker Mariehamn, eller för övrigt de andra öarna.

Åland har flera stora och många små konferens-anläggningar som passar allt från stora årsmöten
och kongresser till mindre möten och sammanträden.
 

Du hittar anläggningarna här »Visste du - Världens äldsta ringmärkta örn hittades död på Åland 2011 - 32 år!

Jan KarlsgårdenJan Karlsgården

 
Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott
i Sunds kommun.

Friluftsmuséet, som beskriver en typisk bondgård från andra hälften av 1800-talet, är en samling gamla byggnader som flyttats till gården från olika
platser på Åland.
Läs mer här »

Världens äldsta Champagne


I Ålands skärgård upptäcktes ett vrak lastat med champagne och öl. Det är troligen världens äldsta champagne och öl som hittades.
 
Fyndet har väckt uppmärksamhet världen över. I början av juli 2010 påträffade en grupp dykare från Åland och Sverige ett tidigare okänt fartygsvrak på ungefär femtio meters djup i Ålands södra ytterskärgård.
Före dykningen scannade man av vatten-området med ett sidoseende ekolod och fick då se en både tydlig och fantasieggande bild av ett segelfartyg, som stod på kölen med sina två obrutna master pekande upp mot ytan. När dykarna kommit ned ungefär trettio meter började en masttopp framträda i mörkret och snart en till. Nere vid vraket var sikten bara en till två meter och man simmade först fram till fören för att sedan med sina starka lampor systematiskt söka av skrovet ända till aktern...
Läs mer här »

Bommarsund - Vinter

Åland ligger mitt i Östersjön, ett semester och shopping-paradis mitt i Norden!


Har du aldrig varit här har du en ny fantastisk plats att upptäcka, utforska och förälska dig i!

Detta örike har allt man kan tänka sig, det finns både lantidyll och en mindre storstadskänsla i centrala Mariehamn. Du hittar det mesta inom shopping och det är alltid glada leenden, uppmuntrande människor och perfekt service i butikerna!

"Att besöka Åland är ett sant äventyr, det finns så mycket att upptäcka här!" - Ett citat som upprepas av flera resenärer här - I Nordens eget paradis!

Gör en resa hit du med!STUGOR PÅ ÅLAND

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference är en stugby på västra Åland med ett flertal olika stugtyper och boende. Dessutom har vi café, pizzeria och Restaurang Käringsund inom samma område. Nybyggd terrass med två pooler.


Läs mer »  

FÖRETAG PÅ ÅLAND

Grävfirma Sören Husell

Grävfirma Sören Husell

Grävarbeten så som Infiltrering,Markbäddar, gårdsplanering,grunder, sopning med sopvals,Snöröjning


Läs mer »  
Nyheter i samarbete med Nya Åland
”En dålig fotbollsmatch”

2018620

Ligalaget Åland United ställdes mot Bollstanäs – som spelar i Sveriges näst högsta serie Elitettan – i en träningsmatch i Eckeröhallen i lördags. Trots att hemmalaget var det något starkare spelmässigt sett över 90 minuter blev mötet mållöst. –?Det var en rätt svag insats från oss, och en dålig fotbollsmatch. Vi gjorde enkla misstag, de gjorde enkla misstag och matchen fick aldrig någon rytm, säger Gary Williams. I en chansfattig match hade ÅU:s Cynthia Uwak två mål bortdömda för offside. –?Och på resten av våra chanser hade vi inte nog mycket kvalité i avsluten, även om deras målvakt också gjorde det bra de gånger hon testades, fortsätter Gary Williams.

Inget Matikainen-kontrakt

–?Det är lite frustrerande att vi inte tagit större kliv i vår utveckling sen PK-35-matchen förra veckan där vi var bra. Vi slarvar för mycket i vårt passningsspel och håller för lågt tempo. Läs mer i måndagens Nyan.


NGD klart för playoff

2018605

NGD kom till spel med endast sju utespelare till helgens två avslutande matcher i division två. Flera spelare var borta på grund av olika anledningar gjorde att de som fanns på plats i Åbo matchades flitigt. Den första matchen mot TVA blev den spelmässigt jämnaste. Ramona Hildén satte själv ledningsmålet i slutet på den första perioden. Trots stort bollinnehav och flera bra avslutslägen fick laget vänta till slutet på den tredje innan Jennifer Öström kunde göra lagets andra mål och spika slutresultatet till 2–0.

I väntan på playoff

–?De var bra och hade en bra målvakt, men vi skulle ha avgjort tidigare, sammanfattade Ramona Hildén den första matchen. Den andra matchen mot seriens bottenlag Sheriffs II började med ett tidigt baklängesmål, men efter det var det bara NGD som gjorde mål. 8–1 blev det till slut för NGD som även i helgens andra match borde ha gjort fler mål sett till chanserna och spelövertaget. Helgens två segrar betyder att NGD är klart för playoff för en plats i slutkvalet till division I.

Läs mer i måndagens Nyan.

Håkan von Krusenstierna


Eckerö Line samarbetsförhandlar med landpersonal

2018381

Rederi ab Eckerös bolag Eckerö Line inleder samarbetsförhandlingar med den personal som sköter rederiets kundservice. Målet är att spara in cirka 10 årsverken, skriver FNB. Inbesparingarna ska främst ske genom omorganiseringar av arbetsuppgifterna, men vd Taru Keronen säger i ett pressmeddelande att hon inte kan garantera att det inte blir några uppsägningar. Förhandlingarna gäller alla de 44 personer som jobbar med rederiets kundservice och som orsak uppges kundernas förändrade köpbeteende. I dagsläget reserveras cirka 70 procent av resorna med Eckerö Lines Finlandia, som trafikerar mellan Helsingfors och Tallinn, via nätet och behovet av personlig kundkontakt minskar stadigt. (ab)


Må-bra-dag för Jomalakvinnor

2017257

Lördagen den 7 mars arrangerar Jomala församling en må-bra-dag för kvinnor i Olofsgården. Programmet består av meditation, avspänning, föreläsning, stretching, sång, lunch, kaffe och lotteri. Medverkande är sjukhuspräst Maria Widén, församlingsmusiker Fredrik Erlandsson och lärare Marie Johansson. Inträde är 15 euro, inklusive lunch och kaffe, och det går oavkortat till Gemensamt Ansvar Ansvarig för dagen är diakoniarbetare Åsa Rehn-Isaksson (bilden). Anmälan görs senast torsdag 5 mars till pastorskansliet i Jomala. (ka-f)


Coverband gör sin egen metall

2017707

Åländska Moonburn byter skepnad och skivdebuterar som Red Room Ensemble. Releasefest blir det på Bastun i kväll lördag. Moonburn bildades för en bröllopsspelning 2009. Då fick brudparet och gästerna dansa till Slayer och andra metallcovers. Nu gör bandet sin egen musik i samma stil. –?Varför? För att det bildades så många andra coverband som gjorde samma grej som vi, säger sångaren Totte Stjärnfelt. Gitarristen Kari Sundström var den som först pushade för att bandet skulle göra sin egen grej. –?Sen tyckte vi att vi hade så himla bra material att vi måste banda in det. Tio låtar spelades in i Linus Nirbrants källarstudio i Stockholm. –?Vi hittade honom på nätet när vi letade efter metallproducenter. Han hade jobbat med Amon Amarth. Och han var billigare än alla andra. Gäst på plattan är åländska Ronja Monto som sjunger på spåret The Hoarse Whisperer. Men bandet spelar inte live på Bastun på lördag. –?Vi tänker spela upp skivan och berätta litet om hur den kom till. Sen blir det premiärvisning för videon som Peter Ekholm gjort till Everything Went Red. Ronja Monto, som använder artistnamnet Merrigan, uppträder med sin egen musik. Den som vill uppleva Red Room Ensemble live får vänta till den 11 april när de spelar på Dinos.


Ålands tv-kanaler börjar samarbeta

2017969

På måndag går Åland24 och Ålandskanalen samman till en kanal med varvat innehåll från Åland 24/Nya Åland och Ålands radio och tv. Tidigare har de huserat i varsin kanal. I dagsläget finns tv-sändningen från Åland24 på en kanal, och tv-sändningen från Ålands radio och tv på en annan. Från och med måndag förändras situationen. Båda mediahusen sänder i Ålandskanalen. –?Vi välkomnar Åland24 till Ålandskanalen.Det är inte ändamålsenligt att ha varsin dyr kanal, med tanke på att vi ändå producerar ganska lite material, säger Ålands radio och tv:s vd, Pia Rothberg-Olofsson. Åland 24/Nya Ålands chefredaktör och vd Jonas Bladh sticker inte under stol med att samarbetet är ekonomiskt fördelaktigt. –?Gemensamt skapar vi en tv-kanal med bredare och mer fylligt utbud. Men för oss handlar det också om att vi på det här sättet får en billigare lösning på vår tv-sändning. I praktiken varvas sändningarna så att de varannan timme sänds från Ålands radio och varannan timme från Åland24. –?Dagens nyheter kan man se första gången klockan 19.00, inte 18.00 som tidigare, säger Bladh. Ålands radio och tv presenterar dagens nyheter på förmiddagen via textnyheter. Den gemensamma kanalen syns syns också i både IP-tv och via kabelbolagen. Läs mer i fredagens Nya Åland!


Stal för 5.000 i taxfree-butik

2018330

Två kvinnor har i polisförhör medgivit att det stulit parfymer, tobak och alkohol till ett värde av 3. 452 euro ombord på kryssningfartyget Birka Stockholm. Händelsen lämnas nu vidare till åklagaren för åtalsprövning. Kvinnorna omhändertogs av fartyget personal under resen till Mariehamn helgen 21-22 februari. Rederiet har återfått varorna i försäljningsdugligt skick.


Kirurg och hantverkare faller för varandra

2017819

"Micke och Veronica" är den senaste produktionen från teamet bakom bland annat "Sommaren med Göran", "En gång i Phuket" och tv-serien "Hey Baberiba". I helgen har filmen premiär på bio Savoy. Filmen väckte uppmärksamhet under inspelningarna eftersom före detta Bond-tjejen Izabella Scorupco lämnat Hollywood och tagit sin första roll i en svensk komedi. Filmen har fått både mer och mindre positiva omdömen av privatpersoner och recensenter. På imdb.com håller den ett snittbetyg på 5,7 av 10 stjärnor. Kirurgen och överklasstjejen Veronica (Scorupco) anlitar snickaren Micke (David Hellenius) för att renovera köket i hennes stora Östermalmsvåning. Han hinner knappt knacka på innan det börjar slå gnistor och snart har de inlett ett förhållande. Men deras respektive tonårsbarn, Fanny och Alexandra (Mira Nilsson-Mitchell och Jens Deneberg) är inte lika förtjusta varken i varandra eller sina föräldrars relation. Och när de åker för att spendera sommaren med Veronicas familj i Bohuslän blir saker allt mer invecklade. Överklassmiljön passar inte Micke, och det visar sig att det han säger kanske inte alltid är sant när hans förmodat döde far, rockern Tommy (Philip Zandén) plötsligt dyker upp igen. Läs om helgens andra filmpremiär på Nöje i fredagens Nya Åland!


Ålandstrio på ungdoms-FM

2017815

FRIIDROTT. IF Åland har tre deltagare anmälda till friidrotts-FM för 19- till 22-åringar i Åbo. Linn Gustafsson, Lucas Mattsson och Emil Thölix kämpar om finalplatser i Kuppishallen. Av trion Gustafsson, Mattsson och Thölix är Lucas Mattssons deltagande i P22-klassen fortfarande osäkert. –?Det är synd att han dras med sjukdom, men Lucas är så pass genomtränad att de inte behöver betyda någonting i tävlingen. Känner han inget på fredag kan han starta på söndag, men har han ont i halsen måste han stå över, säger tränaren Frank Ottesen. Söndag gäller som tävlingsdag även för sprintern Emil Thölix som ställer upp på 200 meter i P22-klassen. Thölix årsbästa är 23,02, dock satt på en bana som är längre än 200 meter vilket är fördelaktigt när det gäller att kapa tider. Kuppishallen i Åbo är kortare och på en 200-bana har Thölix noterats för 23,28 som bäst i år. –?Han måste nog putsa sitt personbästa för att gå vidare från försöken, det krävs nog ner mot 23 eller under. FM blir en bra upplevelse för Emil och en chans att veta hur han står sig, säger Frank Ottesen.

Dubbla Gustafsson-starter

Hans adept och dotter Linn Gustafsson ställer upp i F19-klassen på såväl 60 meter slätt som 60 meter häck och är topp sju på rankinglistorna inför FM. För finalplats krävs stolpe in; Kuppishallen har bara fem banor. –?Når hon final på 60 meter på lördag så har hon fått en riktigt bra början på sitt FM. Och det är en finalplats hon siktar på. Hon måste nog ”persa” (under 7.81) för att nå dit, säger Frank Ottesen. –?Och på häcken på söndag så krävs det också ”pers” för final. Hon har gjort 9,02 i vinter och måste under nio sekunder nu.


Jan Hanses om 12,4 miljoner – se klipp

Jan Hanses om tingsrättens dom

Helsingfors tingsrätt gick på rederiernas linje och slog fast att staten ska betala tillbaka de höga farledsavgifterna som staten uppburit mellan 2001–2004. –?Vi blev tillfreds när vi fick beskedet. Det säger Viking Lines vd Jan Hanses om tingsrättens beslut till Nya Åland. Sammanlagt ska staten betala 91 miljoner euro till 52 rederier som stämt staten. Staten åläggs också att betala räntekostnader och rättegångskostnaderna på 800 000 euro. Beskedet fick också Viking Lines aktie att ta ett glädjeskutt på börsen i Helsingfors. Under förmiddagen steg aktien med sex procent för att sedan falla tillbaka något. Också Finnlines aktie steg efter tingsrättens beslut. Läs mera i måndagens Nya Åland. 
Annons
Konferenser, weekend,
upplevelser m.m.
- allt på ett ställe!

Annons
Missa inte ett
minnesvärt besök
på fotomuseet i Sund

Annons
Åländska smycken
för alla tillfällen!

Annons
Professionella
badkläder för både
amatörer och tävlande

Annons
Gubben o Gummans
Antik
Loppis

© Åland Online


© ÅLAND ONLINE - En del av btps WEBBUTIK COOKIES ANNONSERA SITEMAP MOBIL LOGGA IN